• Pregleda: 1348

Gerontološki klub u kom nastaje Ivanina umetnost u slami

Povodom 13. rođendana Gerontološkog kluba "Kertvaroš", upriličena je izložba radova čuvene slamarke Ivane Dulić, koja je inače aktivna članica tog kluba.
Gerontološki klub u kom nastaje Ivanina umetnost u slami

Penzionerka Ivana Dulić odrasla je u Đurđinu, za koji kaže da je čuven upravo po slamarstvu. Odmalena se bavila ovom tehnikom, za koju kaže da je umetnost. Ipak, tek kada je otišla u penziju 2000. godine, potpuno se posvećuje slami, a radovi nastaju u gerontološkom klubu u kom je aktivna članica.

- Najviše vremena mi treba da je osmislim i dok ona ne dobije svoju odgovarajuću formu, a posle kada počnem da radim sa slamom, onda već uživam i razmišljam o tome kako ću da napravim haljinu, odeću, kućiću, jer sve to mora da ima reljef. Sve je to meni igranje, ja se sa slamom igram - objasnila je Ivana.

Gerontološki klub "Kertvaroš", čiji je Ivana član, bio je najstariji u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Ipak, kako je imao manji prekid u radu, sada slavi tek 13. rođendan.

- Ako su gerontološki klubovi duša Gerontološkog centra, onda je slamarstvo duša Subotice i te dve duše su se danas povezale, upravo na rođendan gerontološkog kluba "Kertvaroš" i ja se zahvaljujem gospođi Dulić na ovoj divnoj izložbi. Mislim da je ovo suština postojanja gerontoloških klubova, da pokažemo čime sve raspolažu naši članovi klubova i korisnici, te da ih povežemo zajedno sa gradom, jer samo zajedno možemo napredovati - kazao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

Ivanišević se posebno zahvalio bivšem gradonačelniku Gezi Kučeri, na čiju je inicijativu 2006. godine ovaj klub obnovljen, a čiji je Kučera danas član.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

6
Milan024 Odgovori
Jeto ga, nasa dika I prilika !
Овца за шишање Odgovori
Свака част за уметност на слами, али Ивани три реда а Џеју дупло више. Испунио је квоту и са сликањем, надам се да га неће више бити докраја недеље, или?!
Nataša
Najbolje tek dolazi u petak... Pratite nas!
Petar Odgovori
Sta je sledece, hajde lepo objavi da ti je glavni cilj i zivotni san da budes prvi covek grada?
Nina Odgovori
Gde su predstavnici za kulturu iz lokalne vlasti i gradonačelnik da vide deo stvaralačke umetnosti slamarki?
Predlažem da već sledeće godine neko od slamarki, poput Ivane Dulić, dobije prestižnu nagradu pro urbe!
uporan Odgovori
i naravno Džej :-)))))
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.