Komentara: 16
Pregleda: 3907
Foto

Gerontološki centar posvećen inkluziji i podsticanju zapošljavanja Roma

16.07.2018. u 16:11h
Izvor: Subotica.com
U Gerontološkom centru predstavljen je projekat pod nazivom „Brigom protiv predrasuda“, čiji je cilj inkluzija i podsticanje zapošljavanja pripadnika romske zajednice.
Gerontološki centar posvećen inkluziji i podsticanju zapošljavanja Roma

U okviru projekta „Brigom protiv predrasuda“, koji finanansijski podržava Fondacija za otvoreno društvo, biće sprovedena obuka devet pripadnika romske zajednice sa teritorije Severnobačkog okruga. Nakon završetka obuke za negovatelja, frizera, masera ili pedikira oni će dobiti priliku da nađu zaposlenje u ovoj ustanovi socijalne zaštite.

- Postoji potreba za radnom snagom i širenjem usluga, a moram da se pohvalim da smo mi prva ustanova socijalne zaštite koja je prepoznata od strane Fondacije za otvoreno društvo što nam daje dodatni podsticaj i obavezu da projekat dovedemo do kraja. Projekat će trajati osam meseci i on pokazuje posvećenost inkluziji Roma. Pričati o inkluziji Roma je interesantno, a praktično raditi na inkluziji Roma je zadatak na svih nas koji imamo tu mogućnost. Najbolje je prvo kroz obrazovanje a onda, kad se znanja steknu, kroz zapošljavanje pokazati šta je inkluzija Roma i da je najbolji način izlaska iz začaranog kruga siromaštva prvo obrazovanje, pa onda zapošljavanje. Postoji potreba za tim delatnostima i u Gerontološkom centru, a i nakon radnog vremena oni će imati mogućnost da pružaju usluge, što će im omogućiti da svojim radom zarađuju za život -rekao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra  i izrazio nadu da će zahvaljujući ovom projektu biti prekinut začarani krug siromaštva u devet romskih porodica.

Gerontološki centar posvećen inkluziji i podsticanju zapošljavanja Roma

Realizaciju projekta, čija je vrednost 3,5 miliona dinara, finansira Fondacija za otvoreno društvo. Po oceni Jadranke Ivković iz Fondacije za otvoreno društvo projekat je vizionarski, jer na pravi način donosi rešenje za  dve marginalizovane grupe.

- Projekat je vrlo promišljeno pripremljen, sadrži istraživanje potreba romske zajednice,  aspekt brige o starima što u našoj kulturi nije dovoljno prepoznato, kao i zapošljavanje najteže zapošljivih kategorija, odnosno Roma. Sam naziv projekta ima simboličko značenje, briga je ono što karakteriše sistem socijalne zaštite a upravo su Romi najviše izloženi predrasudama, a predrasudama su kao grupa izloženi i stari.  Nadam se da će ovaj projekat dati model i pravac kako da se kroz oblast socijalne zaštite sprovede inkluzija Roma -  poručila je Jadranka Ivković, koordinatorka projekta.

Gerontološki centar posvećen inkluziji i podsticanju zapošljavanja Roma

Iako je inkluzija Roma izuzetno kompleksan proces, prema rečima koordinatora za romska pitanja Grada Subotice, Stevana Nikolića, poteškoće se lakše mogu savladati uz podršku, kakva stiže iz Gerontološkog centra.

-U prošlosti nismo imali toliko prijatelja koliko imamo danas, i verujem da ćemo zajedničkim snagama lakše prevazići neke nesporazume, da ćemo naći novi zajednički put. Radno angažovanje ljudi iz marginalizovanih zajednica je vrh kojem težimo-istakao  je Nikolić.

Gerontološki centar posvećen inkluziji i podsticanju zapošljavanja Roma

Iz Gerontološkog centra ističu da će među polaznicima prve generacije na Akademiji za negovatelje biti pripadnika romske nacionalnosti.  

Izvor: Subotica.com
Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda" Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda" Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda" Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda" Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda" Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda" Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda" Prezentacija projekta "Smanjenje isključenosti Roma iz primene socijalne zaštite - Brigom protiv predrasuda"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3907
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Romska zajednica

socijalna zaštita

inkluzija roma

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.