• Pregleda: 2768

Gas od marta skuplji pet do šest odsto

Cena gasa za domaćinstva i manje poslovne potrošače u Subotici poskupeće od 1. marta 5,76 do 6,08 odsto, u zavisnosti od grupe potrošača.
Gas od marta skuplji pet do šest odsto

Kako je Tanjugu izjavio direktor Javnog komunalnog preduzeća "Suboticagas" Dragan Božinović, cena za domaćinstva će iznositi 51,74 dinara po kubnom metru bez PDV-a, a za manje potrošače 49,14 dinara po kubiku bez poreza.

"To znači da je u proteklom periodu nabavna cena gasa koji isporučuje Srbijagas nama, odnosno svim distributerima u Srbiji, značajno porasla. Čak je porasla više od deset odsto, te su stekli uslovi da se izvrši korekcija kod potrošača, odnosno kod krajnjih kupaca", rekao je Božinović Tanjugu.

On napominje da će se ova korekcija odraziti na martovske račune koje će građani i poslovni subjekti dobiti početkom aprila 2015. godine.

"Ovo činimo sada u ovom momentu značajno ranije jer sada imamo obavezu prema Zakonu o potrošačima da moramo javnost, odnosno potrošače obavestiti minimum mesec dana ranije od stupanja novih cena na snagu", dodao je Božinović.

On smatra da korekcija nije velika i napominje da su delimično uvaženi faktori za korekciju.

“"Drugi bitan faktor koji određuje cenu po metodologiji Srbijagasa, a to je cena naftnih derivata na svetskom tržištu koje padaju u poslednje vreme, nije bitno uticao na metodologiju za obračun cene i on će doći do izražaja tek u drugom kvartalu tekuće godine", rekao je Božinović.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

20
realno Odgovori
Dobro koji put dizete cenu gasa vec sram vas bilo????
Gledač Odgovori
Nafta pada a gas poskupljuje?
Sve najgore vam želim.
Ovan Odgovori
fuj, prokleti bili, lopovska banda.Naravno bice skuplje i onih 30-40 kubika sto ne potrosimo a ukradete , znaci ukradeno pa i na njega poskupljenje( OCITANO, IZMERENO, ISPORUCENO).Ovakva kradja nigde na svetu nema samo ovde.Tako nam treba kad to dozvolimo a ne izlazimo na ulice, ili barem da bojkotujemo.
mrmot Odgovori
Pa zar nije perjanica, zorana vikala u kampanji 2012. da kada oni dođu na vlast, pojeftiniće gas, struja, hleb, ulje.... i onda je mrmot zamotao čokoladu
MMnn Odgovori
Sram vas bilo. Dokle vise da gulite kozu malim potrosacima. Sta je sa onim velikim.Oni vam i ne placaju. Bozinovic smatra da korekcija nije velika, pa njemu nije kada ima veliku platu. Pre par meseci ste opet podigli cenu gasa. Dokle, dokle, dokle....
Milan024 Odgovori
Gradjanska Revolucija=jedina Solucija
Panonija Odgovori
Nevidjena pljacka !!!
juznjak Odgovori
samo vi poskupljujte, necete ga imat kome prodati ..uveliko se uvode kotlovi ponovo
karmen Odgovori
Kad ce se steci uslovi da dobijemo vece plate? Sta cete nam jos nagurati na racun? Kako sada racunate, sram vas bilo. Ja procitam koliko sam potrosila, a vi koliko ste isporucili, i jos koliko ste izmerili. Zasto se ne racuna potrosnja na satu? Lopovska banda. Navukli ste narod na gas sa manjom cenom a sad kad su mnogi skupo uveli, derete. Lopovi!
juznjak Odgovori
ukradete 10%..isporuceno toliko...citano toliko.. potroseno toliko..kunem vam se samo cete se vi iz gasa s njim sluziti..dosta ste nas krali
Bunjevac Odgovori
Udji te u politiku pa sami snozavajte cene gasa struje itd kad ste toliko pametni jadnici. Cena gasa se gleda na osnovu sveckog trzista gasa i tu nema sta da se prica samo znate da mislite na pare gde su pare dajte nam pare
pelet Odgovori
Jedan korisnik gasa manje. Presao na pelet. Najmanje 30% jeftinije grejanje.
subotica Odgovori
Građani Subotice, ovakav odnos prema poštenom narodu je samo pokazatelj da više nemaju odakle da uzmu novac i pune svoje prazne opštinske i državne kase. Moj račun za gas iznosi 18000,00 dinara, a od toga 2000,00 plaćam za ono što je u "cevima", tj njihovim gradskim ustanovama koje ne izmiruju svoje obaveze, gde je tu struja, voda , telefon, kablovska, porez....pa kolika moja plata treba da bude da sve to poplaćam!!! Srbijo gledaj i plači!!!!
DOSTA JE VIŠE BILO! SUBOTIČANI NA ULICE DOK POŠTENI NA VLAST NE DOĐU (ma koji god to bili)!!!
Strasan covek Odgovori
HHhhahahHah suboticani n ulice e tu pricu nes videt nije suboticanin sposoban za to
Halo bunjevac lazov Odgovori
-Nafta opala na svetskom trzistu. -
-Gorivo pojeftinilo 20.- dinara

-butan gas sa 2000 na 1650 dinara

-samo bajatovic dize cenu -lopov

-gas u madjarskoj sisao 10-15% oko 35+pdv a kod nas da bude 50+pdv

a jos mesaju domaci gas (ala vazduh) Ko je ovde siso veslo?????
dragan Odgovori
Gas treba da bude nizi za minimum 10% momentalno.
A realno skoro za 15-20% uporedjujuci cene u okruzenju i
zbog ubacivanja domaceg bezvrednog gasa. L O PO V I !!!
Zoran Vukov Odgovori
Analizirajući troškove grejanja objekta sa 4 stanbene jedinice ukupne stanbene površine u sezoni 2013/14 dobijeni su sledeći podaci.Ukupna potrošnja gasa 2621 m3 ;ukupno plaćeno za gas 135.009 din; Ostvarena cena m3= 51,5105 din/m3; utrošak gasa m3 /m2 stana=9,1965 ; prosečan kvalitet gasa 34.507 KJ ; Toplotna moć ukupno kupljenog gasa =25.128,2 kwh koji prilikom sagorevanja u kotlu sa stepenom korisnog dejstva od 85% , daja efektivnih 21.358,97 kwh, koji delenjem sa ukupnom stanbenom površinom od 285 m2 daje utrošak od 74,9437 kwh/m2god.stana. Cena efektivnog kwh 135.009 din: 21.358,97 kwh= 6,321 din/kwh.
Prodajna cena gasa u Aprilu 2014 je bila 42,92 din bezPDV. Distributer gasa uvećanjem za kvalitet i PDV uvećava cenu za ~23,3%, Ako je nova cenaod marta 2015 biti 51,74 din/m3, tada će korisnik plaćati po m3 očitanog stanja 63,80 din/m3 dok će ga efektivni kwh koštati ~7,8 dinkwh.
Strasan covek Odgovori
Zorqn vukov ne pali se. Ni sam ne znas sta te cifre znace a pravis se pametan.
komcista Odgovori
To podizete sad cenu da bi mogli najesen opet. Sto se ne odreknete dela vasih troskova koji su ukalkulisani u ovu senu. Svoje troskove necete da smanjite, Najlakse je na racun gradjan da pokrijete troskove i onda se jos hvalite da ste najuspesnije javno preduzece.
imre Odgovori
Bolje bi bilo da naplatite gas velikim duznicima onih 1milion evra
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.