• Pregleda: 832

Francuski reditelj Jean-Charles Hue dobitnik nagrade „Underground Spirit“

Francuski scenarista i reditelj Jean-Charles Hue dobitnik je ovogodišnje nagrade „Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za dugogodišnji rad na nezavisnom filmu i jedinstvenu poetiku nastalu van okrilja filmske industrije i vodećih kinematografskih tokova. Svečano uručenje nagrade biće večeras u 21 čas na Letnjoj pozornici.
Francuski reditelj Jean-Charles Hue dobitnik nagrade „Underground Spirit“

Ovogodišnji dobitnik nagrade postao je zvezda u Francuskoj nakon što je za dugometražni film „Grizi svoje kosti“ osvojio prestižnu nagradu „Prix Jean Vigo“, koja se svake godine dodeljuje francuskim rediteljima za nezavisni duh i stilsku originalnost u radu, u kategoriji igranog i kratkog filma.

- Nagrada „Underground Spirit“ za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih je što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu, naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost delima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unapred izgubljenoj bici raskinu sa izvesnim prirodnim zakonima, koji mnogim cvetovima ne omogućavaju da isklijaju na površinu kako bi se rascvetali u punom sjaju - rekao je Jean-Charles Hue o značaju koji za njega ima ova nagrada.

Dobitniku nagrade posvećen je i Omaž program u bioskopu Abazija, gde će se prikazati četiri njegova filma počevši od nedelje, 21. jula, kada je publika bila u prilici da pogleda film koji ga je proslavio „Grizi svoje kosti“. Večeras, 22. jula, prikazaće se film „Vožnja gospodnja“, dok će narednog dana, 23. jula, program zatvoriti filmovi „Priče iz Tihuane“ i „Topo i vera“.

Nagrada „Underground Spirit“ ustanovljena je 2008. godine na Festivalu evropskog filma Palić, a od svog osnivanja, ova autentična nagrada je dodeljena francuskom reditelju F. J. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom duu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru i drugima. Nagrada je uručena i jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, jednom od začetnika crnog talasa Karpu Godini, te francuskom animatoru, reditelju i vizuelnom umetniku Bertranu Mandikou, a prethodne godine, ovu nagradu su primili italijanska rediteljka i scenaristkinja Tic Kovi i austrijski reditelj i fotograf Rajner Frimel.

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić održava se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u čak 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa i u brojnim pratećim sadržajima, koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.