Komentara: 7
Pregleda: 12063

Fotografije sa Festivala "Omladine" u Subotici

11.12.2011. u 14:52h
Izvor: SuMedija
Fotografije sa Festivala "Omladine" u Subotici

Povodom pedeset godina od osnivanja muzičkog festivala „Omladina“ i dvadeset godina od prestanka održavanja u subotičkoj Hali sportova je održan retrospektivni koncert na kome je najavljen novi ciklus festivala. Koncert je trajao više od tri sata, a prisustvovalo je oko 3.000 posetilaca.

Fotografije mozete videti u nasa 2 albuma: 
Festival "Omladina" retrospektiva

Publika je uživala u ex Yu hitovima, a koncert je počeo nastupom Stevana Zarića i pesmom „Vrbe“, a završen je ovacijama Kemalu Montenu koji je otpevao „Jedne noći u decembru“.

- Ovo je spektakularno veče, uživam u starom društvu. Imao sam samo sedamnaest i po godina kada sam prvi put stao na festivalsku binu. Nadam se da će sledeće godine ovde biti puno mladih – rekao je za naš sajt Kemal Monteno.

U pratnji festivalskog benda pod vođstvom Gabora Bunforda nastupili su Srđan Marjanović, Zafir Hadžimanov, Lado Leskovar, „Rezonansa“, Ibrica Jusić, Grupa „Bolid“, Bisera Veletanlić, „Lutajuća srca“, Tomaž Domicelj, grupa „Suncokret“, Vlada i Bajka, Borivoj Platiša i osam tamburaša, Slave Dimitrov, Ratko Kraljević i Vesna Čipčić, Dušan Svilar, Saša Vasić, Maja Odžaklijevska, Leo Martin, „Atomsko sklonište“, „Severni vetar, Goran Šepa iz „Kerbera“ i drugi pevači i bendovi.

Festival Omladina Subotica - fotografije sa koncerta

- Nekada je bilo drugačije, mladalačkije i zato se osećam sentimentalno. Sećam se 1964. godine kada sam bio mlad, lep, imao sam šuškavac i bio sam hit sezone. „Omladina“ je ostavila velika imena današnjice u svetu lakih nota. Bilo je ljudi koji su došli prvi put na scenu, a kasnije su postali bardovi. Recimo, Kemal Monteno je baš u Subotici izrastao i nekoliko puta je bio nagrađivan, ali mogu i sebe da računam u to društvo. Dobro je oživeti ovaj festival, jer treba raditi na idejama koje su dobronamerne – kaže Zafir Hadžimanov.

Festival Omladina Subotica - fotografije sa koncerta

Iako su zahvaljujući subotičkoj „Omladini“, koju su osnovali pokojni Josip Kovač i Aleksandar Jančikin, mnogi pevači postali velike zvezde ovaj festival je rođen sa idejom da pruži šansu mladim i talentovanim autorima i kompozitorima. Za poseban doprinos razvoju ovog Festivala, ali i muzike na prostoru bivše Jugoslavije na retrospektivnom koncertu festivalskim statuama nagrađeni su Silvester Levai, Slave Dimitrov, Jovan Adamov, Vojkan Borisavljević, Kornelije Bata Kovač, Gabor Lenđel, Stevan Zarić, Bisera Veletanlić, Leo Martin, OKUD „Mladost“ i Kemal Monteno.

Festival Omladina Subotica - fotografije sa koncerta

- Ideja da se „Omladina“ obnovi je šansa za mlade kompozitore, tekstopisce i pevače. Nadam se da će društvo stati uz Gabora Lenđela, koji je zajedno sa Kornelijem Batom Kovačem, pokrenuo ponovo celu priču. „Omladina“ je bila u rangu festivala u Opatiji, Beogradskog proleća, Sarajevskog šlagera sezone, ali ne može Lenđel sam sve da ponese na svojim plećima. On je rođeni entuzijasta i nema šanse da u nečemu ne uspe, ali ovaj grad, pokrajina i republika, kao što su pomogli ovaj koncert, moraju „Omladinu“ uvrstiti u svoje budžete. Ljudima je dosta nameštenih festivala, svi hoćemo jedan istinski i ubeđen sam da će to ponovo biti „Omladina“ – zaključio je Leo Martin.

Festival Omladina Subotica - fotografije sa koncerta

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 12063

Povezana vest

Povezane teme

Saša Vučinić

Slavko Parać

dušan svilar

festival omladina

kornelije kovač

zafir hadžimanov

maja odžaklijevska

kemal monteno

leo martin

saša vasić

stevan zarić

festival omladina slike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.