Komentara: 41
Pregleda: 37668

Fotografije devojaka iz Dudove šume završile na ruskom sajtu za upoznavanje

26.06.2017. u 17:37h
Izvor: Subotica.com
Sudeći po velikom broju devojaka iz Subotice, čije se fotografije nalaze na ruskom sajtu za upoznavanje "Anastasia date", kasting i fotografisanje se održalo u našem gradu.
Fotografije devojaka iz Dudove šume završile na ruskom sajtu za upoznavanje

Na sajtu "Anastasia date" koji nudi pronalaženje ličnog partnera može se videti blizu sto profila devojaka iz našeg grada.

Po sumnjama Igora Jurića, osnivača Fondacije „Tijana Jurić“, koji je pre nekoliko dana prvi ukazao na kastinge u Zrenjaninu i Novom Sadu, fotografisanje su organizovala dva subotička fotografa. Za razliku od Zrenjanina, gde je postojao oglas za kasting u jednom kafiću, u Subotici su se devojke fotografisale po preporuci i to u Dudovoj šumi i drugim mestima. Fotografisanje je bilo u različitim periodima, neke slike datiraju još iz 2015. godine. Takođe, nekim devojkama su slike preuzete sa njihovih Facebook profila.

- Naša dva sugrađanina zloupotrebili su poverenje devojaka obećavajući im da će njihove fotografije biti deo mozaika umetničkih fotografija na sajtu, uzimali im lične podatke, a za seriju fotografija plaćali dve hiljade dinara - predočava Igor Jurić. - Devojke nikada nijednu fotografiju nisu dobile. Radi se o velikoj zloupotrebi ličnih podataka, devojke vrlo lako mogu postati žrtve trgovine ljudima i zato ćemo preduzeti sve mere kako bi svi oni koji su umešani u ovo odgovarali pred zakonom.

Ovako izgleda sajt "Anastasia date" na kojem su prikazani profili devojaka iz Subotice. Neki profili su sa pravim imenima i verodostojnim ličnim podacima, a postoje profili i sa lažnim imenima.

Fotografije devojaka iz Dudove šume završile na ruskom sajtu za upoznavanje

Anastasia date - screenshot

U subotičkoj policiji još uvek nema prijave za ove slučajeve.

Jurić još jednom apeluje na devojke da dobro paze na kakve oglase se javljaju, bez obzira koliko im primamljivo zvučali, da provere ko su organizatori i da lične isprave ne daju nepoznatim licima.

Iskustva Subotičanki

Za naš sajt su na ovu temu odlučile da anonimno govore dve devojke čije su se fotografije našle upravo na ovom sajtu.

Prema rečima jedne naše sugrađanke, koja želi da ostane anonimna (ime i prezime poznati redakciji), dva fotografa su 19. avgusta 2015. godine u Dudovoj šumi fotografisali nju i još 19 devojaka.

- Nikada se nisam bavila manekenstvom ili modelingom. Fotograf je pozvao moju drugaricu, a ona mene, da dođemo da se slikamo za neki pano, na kome će biti mozaik naših fotografija. Slikale smo se pristojno obučene, nasmejane, sve je delovalo normalno - priča nam naša sugrađanka. - Kada smo završile, drugi fotograf nam je tražio ličnu kartu, navodno da bi opravdao isplaćeni honorar od dve hiljade dinara. To mi je bilo čudno, kao i to što su insistirali da pozovemo još devojaka, da nas bude što više. To mi je nekako bilo sumnjivo, ali nisam mogla da naslutim šta je u pitanju.

Devojka tvrdi da su slična fotografisanja održani još nekoliko puta, ali da ona u njima nije učestvovala. Slike nikada nije dobila.

- Pre nekoliko dana, kada smo čule šta se desilo u Zrenjaninu, otišle smo na sajt i imale šta da vidimo. Na njemu su naše slike i podaci sa godinom rođenja. Svi smo u šoku - dodaje devojka i najavljuje da će najverovatnije podneti prijavu protiv fotografa koji je to organizovao. - Ne znam šta da kažem, ali ovo je strašno. Ni krive, ni dužne, možemo imati problema na poslu, sa momcima, porodicom.

Fotografije devojaka iz Dudove šume završile na ruskom sajtu za upoznavanje

Ovako izgleda profil jedne od devojaka iz Subotice - Anastasia date / screenshot

Iste godine u kandžama ove prevare našla se još jedna naša sugrađanka, koja je za fotografisanje čula na fejsbuk grupi koja okuplja timove koji rade promocije. Po njenim rečima, bilo je tri fotografisanja - jedno kod bazena na Prozivci i dva u Dudovoj šumi.

- Rečeno nam je da jedna devojka može samo jednom da se slika i da će naše slike biti deo naslovne fotografije na sajtu "Anastasia date", da će biti sitne i da se neće skoro ni videti - seća se dvadesetpetogodišnja devojka. - Bio je fotograf i još jedna devojka, koja nas je snimala telefonom, a trebalo je samo kažemo ime i prezime, grad, naziv sajta i ime vlasnika. Lične karte su nam uzete kako bi se proverilo da smo punoletne i da samo jednom učestvujemo.

I ona, kao i ostale devojke, za fotografisanje je dobila dve hiljade dinara. Kako kaže, nekoliko puta su čak proveravali sajt, ali on nije imao sadašnji izgled, niti su njihovi profili bili na njemu.

- To su sve normalne devojke, koje ne bi pristale na tako nešto. Jako sam ljuta i razmišljam da angažujem advokata da vidimo kako odgovaraju oni koji su ovo uradili - najavljuje devojka. - Strašno mi je što se neko u moje ime dopisuje sa ko zna s kim, to se čak i naplaćuje, a tamo stoje svi podaci. Nadam se da će se neka od devojaka setiti imena vlasnika sajta da probamo da dođemo do njega.

Kako funkcioniše sajt / o kakvoj prevari je reč?

Fotografije devojaka iz Dudove šume završile na ruskom sajtu za upoznavanje

Anastasia date - screenshot

Da bi proverili šta se zaista krije iza ove priče, naš novinar se registrovao na sajt "Anastasia date". Registracija je besplatna i veoma jednostavna. Svakom registrovanom članu je omogućeno da vrši pretragu devojaka po raznim kriterijumima (godište, izgled tela, visina, boja kose i očiju, interesovanja) među kojima je i lokacija. Kada se u pretrazi ukuca Serbia / Subotica, dobija se spisak od oko 90 osoba ženskog pola. Svaka devojka ima svoj profil na sajtu, sa ličnim podacima i interesovanjima. Neka imena su lažna, neka su prava, a većina devojaka iz Subotice ima svoj foto album sa slikama iz Dudove šume. 

Sve vreme boravka na sajtu, sa strane su nam iskakale "zanimljive poruke dobrodošlice" atraktivnih devojaka, sa pozivom na dopisivanje...

Fotografije devojaka iz Dudove šume završile na ruskom sajtu za upoznavanje

Kada registrovani korisnik sajta odabere žensku osobu, ima priliku da se uživo dopisuje s njom ili da joj pošalje virtuelni poklon i poruku uz njega. Sve navedeno se naplaćuje, a pretpostavljamo da registrovani korisnik ima osećaj da se dopisuje baš sa tom devojkom sa slike, odnosno dovodi se u zabludu. 

Devojke, čuvajte se i budite na oprezu!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 41
Pregleda: 37668
Povezane teme

prevara

zloupotreba

fotografisanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.