Komentara: 0
Pregleda: 3100

Formirana mreža za podršku žrtvama trgovine ljudima

26.04.2013. u 13:10h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je formirana mreža za podršku žrtvama i prevenciju trgovine ljudima u Republici Srbiji. Formiranje ove mreže inicirano je u sklopu projekta „Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima“, koji realizuju NVO Atina u partnerstvu sa Novosadskim humanitarnim centrom i u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz finansijsku podršku Evropske unije i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.
Formirana mreža za podršku žrtvama trgovine ljudima

Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti. Reč je o prinudnom prosjačenju, eksploatacija muškaraca, žena i dece u vidu prinudnog rada,  seksualne eksploatacije, prinude na vršenje krivičnih dela i drugo. Romska populacije je najviše izložena ovom kriminalnom delu, jer preko njihovog običaja ženidbe i udadbe,  mnoge osobe završe u lancu trgovine ljudima.

U Novosadskom humanitarnom centru kažu da u proteklih godinu i po dana razgovarali su sa 29 osoba koje su bile žrtve trgovine ljudima, a od njih je dvoje bilo dece. Osobe koje učestvuju u izvršenju ovog krivičnog dela mogu biti osobe od poverenja, roditelji, srodnici, poznanici, partneri, prijatelji, ali i nepoznate osobe sa kojima žrtva stupa u kontakt kako bi promenila svoj trenutni status.

Često trgovci ljudima imaju kriminalnu prošlost, ali to ne mora da bude pravilo. Najčešći uzroci koji prethode ulasku u situaciju trgovine ljudima mogu biti siromaštvo, iskustvo zanemarivanja i nasilja u porodici, prethodno iskustvo marginalizacije i diskriminacije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3100
Povezane teme

trgovina ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.