Komentara: 1
Pregleda: 3365

Fontanu „pojeli" hemikalije i vreme

15.05.2010. u 14:57h
Izvor: Press Online
<p>Zelena fontana je u dotrajalom stanju, žolnai keramika je o&scaron;tećena, cevi su popucale, sve tri pumpe, koje potiskuju vodu su u kvaru, a kada radi, dnevni gubitak vode meri se stotinama litara, kaže Peter Blau pomoćnik direktora subotičke Direkcije za izgradnju grada</p>
Fontanu „pojeli" hemikalije i vreme

Rešenje za osposobljavanje Zelene fontane se traži, a za kompletnu sanaciju novca u budžetu grada nema.

Blau kaže da su vreme i korišćenje neodgovarajućih hemikalija za održavanje dosta oštetili ovaj ukras Subotice.

- Žolnai keramika mehanički je oštećena iznad zemlje, udarima, a u samoj fontani vreme je učinilo svoje, kao i neadekvatno održavanje osamdesetih godina. Korišćene su hemikalije ili abrazivna sredstva koja nisu smela da se koriste, a sumnja se da je „održavana" i sonom kiselinom - kaže Peter Blau.

Zelena fontana, koja postoji već četvrt veka, još nije otkrivena. Na njoj su neugledne daske koje su je tokom zime štitile od niskih temperatura. Ko će da ih ukloni i fontanu stavi u funkciju, još se ne zna, jer su se na raspisanu javnu nabavku javila tri ponuđača, ali sa nepotpunim dokumentacijama, pa se ceo postupak vraća na početak.

Kompletna sanacija Zelene fontane predstavljala bi još jednu kapitalnu investiciju u gradu u kojem nisu završene ni one započete pre više od jedne i po decenije.

Peter Blau kaže da postoji ideja i potreba da se kompletna Zelena fontana rekonstruiše, ali novca za to sigurno neće biti ove godine. Planiran je rad na idejama i eventualno na nekim dokumentacijama ukoliko i za to bude novca. Tek nakon toga moglo bi da se kaže koliko takav zahvat tačno košta, jer nije sigurno da bi fontana zadržala prvobitni izgled i dubinu. Stručnjaci o tome treba da daju svoju reč.

 

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3365

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.