Komentara: 19
Pregleda: 9296
Foto

Fondacija "Prosperitati" predstavila nove konkursne linije

22.11.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Fondacija „Prosperitati“ predstavila je osmi konkursni krug u kome će biti dostupno oko 20 miliona evra, donacija Vlade Mađarske, za pomoć privrednicima iz Vojvodine, sa mađarskim državljanstvom, za ulaganja u tehnološki razvoj i turizam.
Fondacija "Prosperitati" predstavila nove konkursne linije

Već četiri godine Vlada Mađarske na ovaj način pomaže svoje sunarodnike u našoj zemlji i do sada je uložila oko 300 miliona evra.

- Želimo da predstavimo sve načine na koje Mađarska pomaže Mađare u Vojvodini, razvija privredu i jača prijateljstvo između dve zemlje. Mađarska je uvek pokretala takve projekte u kojima smo znali da cela privreda Srbija ima koristi i zato smo doneli odluku da nastavimo program podrške vojvođanskim Mađarima koja je pokrenuta 2016. godine – najavio je Levente Mađar, zamenik ministra spoljne trgovine i ekonomije Mađarske. – Na osnovu tog programa do sada je u Vojvodinu preneto skoro 300 miliona, posredno ili neposredno otvoreno je više hiljada radnih mesta, skoro hiljadu porodica dobilo je pristojne uslove za stanovanje... Do sada smo ulagali u privredu i poljoprivredu, a sada je došlo vreme da ulaže u turističku infrastrukturu u Vojvodini i tehnološki razvoj, inovacije i istraživanja.  Vojvodina i cela Srbija dostigle su taj stepen razvoja da nezaposlenost nije više najveći problem, već da je potrebno ulagati u tehnologiju. Nastavićemo sa ovom podrškom i svi građani Vojvodine mogu da računaju na pomoć, a Srbiji se zahvaljujemo što je prihvatila ove programe.

Fondacija „Prosperitati“ do sada je ostvarila sedam konkursnih krugova u kojima je bilo 44 različite konkursne linije. Od 14.400 podnesaka uspešno je realizovano 12.591 prijava. Tako je realizovano 23 velikih razvojnih poduhvata, 166 srednje veličine, kupljeno je 848 kuća, u 1.947 slučajeva je kupljena oprema za mala preduzeća a pokrenuto je 344 nova preduzeća... Od 45 vojvođanskih opština, pomoć je stigla u 39, a plate u preduzećima koja su aplicirala prosečna zarada povećala se za skoro 30 odsto.

- Zahvaljujem se mađarskoj Vladi na političkoj i finansijskoj podršci za realizaciju naše ideje, a istovremeno,  zahvaljujem našim političkim partnerima u Srbiji i predsedniku republike na otvorenosti i prihvatanju ove ideje. To možda jeste prirodno, ali ako pogledamo šta se dešava u okolnim državama gde se realizuje sličan program, onda vidimo da to i nije svuda tako – istakao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. – Pored konkursnih mogućnosti, napravili smo značajne pomake u sferi privrede i poljoprivrede, sada radimo na mentorskom programu, da uspešni privrednici prenesu svoje znanje onima koji tek kreću u realizaciju sopstvenog biznisa. Novi konkursni krug omogućiće realizaciju većih razvojnih poduhvata u sveri razvoja tehnologije, za šta je namenjeno oko 10 miliona evra, minimalni iznos za koji se može aplicirati je 100.000 evra, a maksimalni tri miliona. Pravila su ista kao i  do sada, obaveza aplikanata je da obezbedi četvrtinu svog učešća a maksimalni iznos za nepovratnu podršku je 40 odsto. Slična  konstrukcija će biti i za razvoj turizma, s tim što ćemo područke delovanja proširiti i na Beograd.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 19
Pregleda: 9296
Povezana vest
Povezane teme
ištvan pastor fondacija prosperitati
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.