Komentara: 7
Pregleda: 6695

FK "Spartak" - superligaš za zelenim stolom?

11.06.2009. u 22:34h
Izvor: Mondo
<p>Subotički Spartak Zlatibor voda za zelenim stolom biće promovisan u novog superliga&scaron;a, samo ne&scaron;to vi&scaron;e od 24 časa pre poslednjeg, odlučujućeg kola u Prvoj ligi Srbije.</p>
FK "Spartak" - superligaš za zelenim stolom?

Subotica će, po svemu sudeći, opet imati fudbalski klub u najjačem rangu takmičenja.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije (FSS) na hitnoj sednici u četvrtak odlučio je da prihvati stav Komisije za pravna pitanja, odnosno jednostavnije rečeno, da prihvati žalbu Spartaka na to što je protiv Dinama iz Vranja u igru ušao i Miloš Kostić, čija je registracija bila sporna.

Spartak je tu utakmicu, odigranu 9. maja u okviru 28. kola PLS, izgubio od Dinama 1:2, ali bi posle ove odluke nadležnih organa taj meč trebalo da bude registrovan 3:0 za subotičke "plave golubove", što će reći da će Spartak kolo pre kraja PLS obezbediti plasman u Jelen Superligu.

Ostalo je samo da Komesar za takmičenje PLS donese konačnu odluku, a to bi trebalo da bude tokom dana ili najkasnije u petak.

Kolo pre kraja PLS, tri kluba - Inđija, Spartak i Metalac konkurišu za još dva mesta koja vode u Jelen Superligu Srbije.

Inđija ima 55 bodova, Spartak 54, a Metalac 52. U slučaju istog broja bodova, Metalac ima prednost u odnosu na rivale, jer se gleda međusobni skor (pobeda i remi i protiv Inđije i protiv Spartaka), a Spartak je bolji od Inđije.

U poslednjem kolu u subotu (sve utakmice počinju u 16.30 časova), Metalac na svom terenu dočekuje lučansku Mladost, Inđija gostuje novom superligašu, požarevačkom Mladom radniku, a Spartak ide u Smederevo, takođe u goste novom superligašu.

Ovakva odluka nadležnih organa FSS bitno menja situaciju, jer ona praktično znači da će Spartak biti superligaš, a onda će se Metalac i Inđija u subotu boriti za jedino preostalo mesto. Inđiji je u Požarevcu dovoljani bod, Metalac mora da pobedi.

PLS: Spartak superligaš za zelenim stolom?

Zašto se ovoliko čekalo i o čemu se zapravo radi?

Na šta se Spartak zapravo žalio? Fudbaler Miloš Kostić, koji je, da apsurd bude veći, odigrao samo poslednjih desetak minuta u Subotici za ekipu Vranja, nije bio pravilno registrovan.

Preciznije, iskoristio je dva prelazna roka (letnji i zimski), za registraciju za dva različita kluba, što po pravilima nije dozvoljeno.

On je u avgustu prošle godine registrovan za klub Radnik iz Surdulice (nastao fuzijom dva kluba), a potom je u zimskom prelaznom roku bio registrovan i za Dinamo iz Vranja.

Predsednik Komisije za pravna pitanja Predrag Matić obrazložio je odluku rečima da je Spartak bio u pravu kada je uložio žalbu i zatražio zaštitu Pravilnika o registraciji igrača.

"Kada se klubovi spoje, dužnost tog novonastalog kluba je da u roku od osam dana registruje igrače koje želi. Taj rok se ne može produžavati. U slučaju Kostića, on je za Radnik iz Surdulice registrovan posle tog roka, dakle iskoristio je letnji prelazni rok, a zatim je registrovan za Dinamo iz Vranja u zimskom prelaznom roku", rekao je Matić.

Interesantno je da je Kostić odigrao samo dva meča za Dinamo ovog proleća. Jedan je bio protiv Spartaka, a drugi put je igrao protiv Bežanije (taj meč je ekipa iz Vranja izgubila).

Generalni sekretar FSS Zoran Laković rekao je da nijedan klub, osim Spartaka, nije uložio žalbu na registraciju Kostića.

"Nadležni fudbalski organi se ovim pitanjem bave u kontinuitetu. Utakmica je odigrana 9. maja, dva dana kasnije Spartak je uložio žalbu, a 27. maja Odbor za hitna pitanja ponovo je zatražio mišljenje Komisije za pravna pitanja, odnosno da još jednom razmotri slučaj", rekao je Laković, odgovarajući na pitanje zašto se na donošenje odluke čekalo do sada, odnosno 24 sata pred poslednje kolo PLS.

Laković je istakao da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da postoji informacioni sistem na nivou cele Srbije.

 

Izvor: Mondo
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 6695
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.