Komentara: 34
Pregleda: 10274

Fiskalne kase stižu i na pijace, prodavci negoduju

24.10.2021. u 11:30h
Izvor: TV Subotica
U skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji, koji stupa na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama moraće da imaju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će počev od 1. maja 2022. godine svi morati da izdaju fiskalne račune. U "Pijacama Srbije" još uvek nisu sigurni kako će sve izgledati u praksi, kao i kako će se odraziti na poslovanje pijaca, ali veruju da imaju dovoljno vremena da pomognu zakupcima da se prilagode.
Fiskalne kase stižu i na pijace, prodavci negoduju

Za kilogram banane ili narandže na pijaci moraćete da dobijete i fiskalni račun, baš kao da ste pazarili u marketu. Novu meru države zakupci na subotičkoj Mlečnoj pijaci dočekuju s negodovanjem. Penzionerka Stana Vuković, koja šest godina prodaje voće i povrće, kaže da će od tezge sigurno odustati, jer sa fiskalnom kasom nema nikavu računicu. Kupaca je, dodaje, sve manje, a troškovi su sve veći i sa fiskalizacijom samo može da ode u minus. Zato će otići kući.

- Preprodavac sam, ali kupujem sa porezom, i onda kako još i fiskalna kasa, jer sve se to kupuje sa porezom u veleprodaji - kaže Stana.

I dok na pomen fiskalne kase većina zakupaca odmahuje glavom, Vesna Ivanović  je već spremna za novi zakon, jer je kasu uvela ove godine. Iako su joj zbog toga porasli troškovi poslovanja, kako kaže, biće joj lakše da se prilagodi.

- Bolje je. Plate isplaćujemo na račun, uzimamo robu na račun, moramo se spremiti. Od nove godine, ako dođu i traže nešto, da imam na računu. A i bolje je za državu - kaže Vesna.

Fiskalne kase stižu i na pijace, prodavci negodujuFiskalnu kasu najkasnije do 1. maja moraće da imaju svi prodavci mešovite robe, dok su izuzeta registrovana poljoprivredna gazdinstva koja prodaju sopstvene proizvode, kao i hranu od tih proizvoda, objašnjava Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije". Kako ističe, još uvek ima brojnih nedoumica, naročito oko izbora fiskalne kase.

- Fiskalne kase će morati da imaju preduzetnici, tu više nema izuzetaka, i oni će najkasnije od 1. maja naredne godine morati izdavati fiskalne račune. Ti fiskalni računi imaće drugačiji izgled i tu ostaje još niz pitanja, na koja danas ne možemo odgovoriti. Pitaju ljudi sa pijaca za koju fiskalnu kasu da se opredele i kakav će softver koristiti, pošto postoji mogućnost da koriste besplatan softver koji je ponudilo Ministarstvo finansija - objašnjava Duvnjak.

Fiskalne kase stižu i na pijace, prodavci negodujuKoliko će fiskalizacija uticati na pijace u Srbiji i kako će biti prihvaćena, Duvnjak kaže da je još rano govoriti o tome, ali da će bez sumnje doneti mnogo promena.

- Pijačne uprave koje su udružene u Poslovno udruženje "Pijace Srbije" su se dogovorile da će i same pokušati da pomognu svojim korisnicima usluga da se prilagode ovom procesu. Nadamo se da se to neće bitnije odraziti na poslovanje pijaca, jer verujemo da većina naših korisnika sada već ima iskustva različite vrste sa poslovanjem, koje podrazumeva registraciju, vođenje poslovnih knjiga, tako da ovaj dodatak sigurno neće biti lako prihvaćen na pijacama, ali se nadamo da će pijace i početkom naredne godine nastaviti normalno da funkcionišu - poručuje Duvnjak.

Prodavci će moći da računaju i na pomoć države – subvencije u visini od oko 200 evra, koliko košta i fiskalna kasa. Ipak, koliko njih neće moći da izdrži još jedan namet i koliko će ih napustiti pijačne tezge zbog ove mere, poput Stane s početka priča, ostaje tek da se vidi.

PIJAČNA PONUDA ONLAJN

Pogledajte onlajn aktuelnu pijačnu ponudu voća, povrća, mesa i drugih životnih potrepština u našem odeljku "Pijace". Informišite se o trenutnim prosečnim cenama brojnih pijačnih artikala i uspostavite direktan kontakt sa prodavcima i proizvođačima.

Pijace Subotica

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 34
Pregleda: 10274
Povezane teme

pijace

mlečna pijaca

pijace srbije

fiskalni računi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.