Komentara: 0
Pregleda: 3448

Filmovi koji pomeraju granice i pune bioskope u Glavnom programu Festivala evropskog filma Palić

11.07.2013. u 01:31h
U okviru Glavnog takmičarskog programa 20. Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 13. do 19. jula kraj jezera Palić i u Subotici, biće prikazano, između ostalih, novo ostvarenje Arija Folmana - vizuelni spektakl „Kongres“, izuzetno popularan rumunski film „O puževima i ljudima“, kao i ostvarenje „Dug i srećan život“ jednog od najznačajnjih novih ruskih reditelja - Borisa Khlebnikova.
Filmovi koji pomeraju granice i pune bioskope u Glavnom programu Festivala evropskog filma Palić

„Kongres“ (The Congress) je novi film izraelskog reditelja Arija Folmana koji je ponovo pomerio granice filmske imaginacije i upotrebe animacije kao najavangardnijeg filmskog izraza. Njegov prethodni film "Valcer sa Baširom" hrabri je primer kombinovanja žanrova, i dobio je mnoštvo nagrada širom sveta, a prvi festival koji ga je nagradio bio je upravo Festival evropskog filma Palić.

Odmah nakon premijere filma „Kongres“ na ovogodišnjem Kanskom festivalu, srpska publika ima priliku da uživa u novoj kombinaciji igranog filma i animacije, koji uspostavlja nove standarde u filmskoj industriji.

Filmovi koji pomeraju granice i pune bioskope u Glavnom programu Festivala evropskog filma Palić

„Kongres“ (The Congress)


O puževima i ljudima (Of Snails and Men) menja uobičajeno viđenje da iz Rumunije dolaze samo drame koje obrađuju teške životne teme, koje dobijaju nagrade na festivalima širom sveta. Reditelj Tudor Giurgiu uspeo je da napravi uspešan film koji u isto vreme zadovoljava ukus i najšire publike, ali i klasične festivalske publike. Ovaj film je postavio rekord kao najgledaniji rumunski film i, u isto vreme, uspešno je prikazan na brojnim festivalima širom sveta. I u oba slučaja, publika je uživala u priči kako se radnici male fabrike u unutrašnjosti bore sa izazovima savremenog kapitalizma donirajući spermu, dok se Rumunija otvara svetu, a Majkl Džekson ima koncert u Bukureštu... Uz mnoštvo likova koji su prepoznatljivi i našem gledaocu, uživaćete u ovom toplom filmu, koji se slobodno može nazvati rumunskim „Full Montyem“.

„Dug i srećan život“ (A Long and Happy Life), film priznate nove snage ruskog filma Borisa Khlebnikova, priča je o običnom čoveku koji želi da bude heroj, ali nije svestan svojih ograničenja. Naš glavni heroj suočava se sa problemima tranzicionog čoveka - hipoteke, nedostatak novca, surovi investitori, ali odlučuje da im se suprotstavi u borbi koja naizgled deluje unapred izgubljena, ali koja je san svih nas koji se suočavamo sa surovom savremenom stvarnošću. Čak i kraj, koji na prvi pogled deluje kao tragičan, ostavlja utisak tragikomedije, žanra koji je nama toliko poznat i koji je iznedrio neke od naših najvećih filmova i autora u prošlosti.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film „Krugovi“ Srdana Golubovića, koji je nedavno uvršten u službenu selekciju „Nagrade LUX 2013“, kao jedan od 10 naslova koji promovišu bogatstvo, raznolikost i izvrsnost evropskog filma, a koju dodeljuje Evropski parlament.

I ostali filmovi koje je odabrao Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa, izuzetno su zanimljivi; na fenomenalnoj Letnjoj pozornici, jednom od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće prikazani i filmovi: „Borgman“ (Alex van Warmerdam), finski „Otvori mi se“ (Kerron Sinulle Kaiken), „Časovi harmonije“ (Emir Baigazin), „Jedi, spavaj, umri“ (Gabriela Pichler), „U ime“ (Malgorzata Szumowska), „Raj: Nada“ (Ulrich Seidl), „Vi osvetljavate noć“ (Onur Ünlü), „Raspad slomljenog kruga“ (Felix van Groeningen), „Selidba (Tri sobe/kuhinja/kupatilo)“ (Dietrich Brüggemann) i „Moj pas Kiler“ (Mira Fornay).

Detaljnu satnicu Glavnog takmičarskog programa sa opisima filmova i trejlerima možete pronaći na sledećoj adresi - http://www.palicfilmfestival.com/program/takmicarski-program.html 

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Predsednik petočlanog Žirija Festivala ove godine je poznati srpski režiser Srđan Dragojević. Pored njega u žiriju su i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske).

Festivalski program ove godine čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade “Aleksandar Lifka”, Omaž program posvećen dobitniku nagrade “Erste Underground Spirit”, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Pobednici Palića i Dečji program.

Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala - www.palicfilmfestival.com 

U nastavku pogledajte trejler filma koji će otvoriti Festival:

Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3448

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.