Komentara: 1
Pregleda: 2823

Festival "Biofest 2019" od 2. do 4. oktobra na Otvorenom univerzitetu

30.09.2019. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" održaće se od 2. do 4. oktobra na Otvorenom univerzitetu, a ovogodišnja manifestacija biće posvećena zadrugarstvu, koju će pratiti bogata prodajna izložba, panel diskusija, seminari i posete organskih farmi. Ulaz na sve programe je besplatan.
Festival "Biofest 2019" od 2. do 4. oktobra na Otvorenom univerzitetu

U cilju promocije i razvoja organske proizvodnje u našoj zemlji, Udruženje "Terra's" i Otvoreni univerzitet Subotica pokrenuli su pre 15 godina Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest", a glavna tema ovogodišnje manifestacije je zadrugarstvo, tim pre što je desetak članova Udruženja, Totova sela, Temerina, Stare Moravice i Ljutova u junu ove godine osnovalo Zadrugu poljoprivrednih proizvođača organske hrane "Panonija organika".

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, koje je zakazano u sredu, 2. oktobra, u 11 časova, biće organizovana panel diskusija, na kojoj će se sagledati stanje u razvoju zadrugarstva u Srbiji, odnosno Vojvodini nakon usvajanja Zakona o zadrugarstvu 2016. godine, ali i kako je ova oblast regulisana u Hrvatskoj. Svoje iskustvo podeliće osnivači i menadžeri zadruga, a posebna pažnja biće posvećena edukaciji.

Tokom trajanja manifestacije, planirana su i dva seminara na veoma važne teme za jačanje kapaciteta i održivost farmera, a to su brendiranje proizvoda i marketing, kao i uvođenje turističkog sadržaja na farmama. Praktičan deo biće na "Danu otvorenih organskih farmi", prvoga dana kod Sabolča Tružinskog u Njegoševu nadomak Bačke Topole, koji proizvodi dvadesetak vrsta testenine od organske spelte, dok će se drugog dana manifestacije, učesnici upoznati sa agro-etno turizmom na "Brkinom salašu" na Čeneju.

Ovogodišnja prodajna izložba organskih proizvoda, koja će biti postavljena u holu Otvorenog univerziteta, predstaviće petnaestak izlagača iz Srbije i Hrvatske, a u ponudi će se naći sveže voće i povrće, testenina, lekovito bilje, hladno-ceđena ulja, prerađevine od organske konoplje, heljde i suncokreta, linija sportske i veganske hrane, kao i đubrivo. Kako je jedan od ciljeva "Biofesta" da se predstave prednosti organske hrane i principi pravilne ishrane, učenici Hemijsko-tehnološke škole će na Organik trpezi pripremati jela od organskih sirovina.

Manifestaciju će u petak, 4. oktobra, zatvoriti projekcija austrijsko ekološko-dokumetarnog filma "Delikatesi korpe za otpadke" u Eurocinema bioskopu, koji donosi zanimljivu priču o putovanju kuvara kroz pet evropskih zemalja, pri čemu je na meniju ono što drugi smatraju otpadom.

Program 15. Međunarodnog festivala organskih proizvoda "Biofest"

Sreda, 2. oktobar

 • 10:00 – 18:00 Izložba i degustacija organskih proizvoda;
 • 11:00 – 13:30 Svečano otvaranje i dodela priznanja "Bioproizvod godine" i "Bioproizvođač godine"; Panel diskusija na temu "Značaj udruživanja poljoprivrednika (zadrugarstva) na razvoj organske proizvodnje u regionu";
 • 13:30 – 14:30 Degustacija organske hrane – Organik trpeza a'la Terra's, Udruženje TERRA’S u saradnji sa Hemijsko-tehnološkom školom;
 • 14:30 – 16:00 Poslovni susreti B2B;
 • 16:00 – 17:00 Seminar na temu "Značaj marketinga i pozicioniranja brendova u organskoj proizvodnji";
 • 17:00 – 19:00 "Dan otvorenih organskih farmi" – Bio farma Sabolča Tružinskog, Njegoševo kod Bačke Topole.

Četvrtak, 3. oktobar

 • 10:00 – 18:00 Izložba i degustacija organskih proizvoda;
 • 10:00 – 12:00 Seminar na temu "Uticaj agro-eko-etno turizma na jačanje kapaciteta organskih proizvođača – primeri dobre prakse";
 • 12:00 – 13:00 Degustacija organske hrane: Organik trpeza a'la Terra's;
 • 13:00 – 17:00 Studijska poseta – "Brkin salaš", Čenej – razvoj agro-etno turizma.

Petak, 4. oktobar

 • 10:00 – 14:00 Izložba i degustacija organskih proizvoda;
 • 11:00 – 12:30 Projekcija ekološkog dokumentarnog filma "Delikatesi korpe za otpadke".
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2823
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

biofest

terras

festival organskih proizvoda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.