Komentara: 14
Pregleda: 6778

Evropsko priznanje za patent profesora Kekanovića

02.01.2022. u 14:30h
Izvor: TV Subotica
Svetska nagrada, kao i priznanje iz Evropske unije,  uručeno je dr Milanu Kekanoviću, profesoru Građevinskog fakulteta u Subotici, za patent „Sistem građenja zidova i međuspratnih konstrukcija”. Ovaj princip ima nekoliko benefita, a neki od njih su energetska efikasnost, ali i povećanje bezbednosti u okviru ove oblasti.
Evropsko priznanje za patent profesora Kekanovića

Patent je namenjen za izgradnju svih vrsta objekata, od najmanjih do najvećih, objašnjava prof. dr Kekanović, a ovo je unapređena verzija prvog patenta, koji je takođe priznat u Evropskoj uniji. Sama ideja odnosi se na određen način izgradnje i kombinacije specifičnih materijala u tom procesu. Rešenje, odnosno ovaj sistem gradnje, pre svega nudi visoku energetsku efikasnost.  

- Zidovi su napravljeni od lakih betona. To su veliki blokovi, 80x40x15 centimetara, sa vertikalnim šupljinama koje, kad se poslažu, predstavljaju i oplatu i u te šupljine se ubacuje armatura i betonom sa pumpom se betonira. Znači, bez potrebe ikakvog šalovanja se rade zidovi, čak i  nadvratnici i natprozornici isto sa tim blokovima i automatski se dobija termoizolacija, zvučna izolacija i protivpožarna zaštita- objašnjava prof. dr Milan Kekanović.

Evropsko priznanje za patent profesora KekanovićaEvropsko priznanje za patent profesora Kekanovića

Kroz ovaj princip, zidovi su u stanju da klimatizuju prostor, po modelu zidova od pečene ili nepečene gline. Materijali u zidovima, ali i međuspratnim konstrukcijama, koji su takođe specifični, pre svega laki beton, sposobni su da apsorbuju sve vrste vibracija, što se i kroz praksu pokazalo kao viši nivo bezbednosti u slučaju zemljotresa. Dugogodišnje iskustvo poslužilo je da se dođe do ovog rešenja, objašnjava prof. dr Kekanović, a materijal koji je pravljen, pravljen je da ima karakteristike gline. Kada je reč o međuspratnoj konstrukciji, one su olakšane od 40 odsto pa i više, a to omogućava izgradnju objekata sa manjom masom i većim prostorom.

- Mogu da savladaju raspone od sedam, osam, deset, pa čak po potrebi i bliže 20 metara. Znači, zato što su olakšane, one su nosive u dva pravca i omogućavaju izgradnju objekata sa manjom masom i većih prostora, odnosno adaptabilnih prostora po principu jedan stan - jedna prostorija. Naknadno se sa elementima nameštaja ili nekim sistemom suve gradnje mogu po potrebi pregrađivati stanovi, onako kako to želi kupac. Na tržištu, takav stan može da se kupi čak i jeftinije, jer nisu urađeni svi ti pregradni zidovi - dodaje prof. dr Kekanović.

Evropsko priznanje za patent profesora Kekanovića

Princip izgradnje prve verzije koristi se kod nas i u zemljama regiona, što se kroz praksu pokazalo kao vrlo efikasno. Zemlje u kojima će se unapređena verzija patenta primenjivati su Španija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Mađarska, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Patent je atestiran u Srbiji i Španiji.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 6778
Povezane teme

građevinski fakultet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.