Komentara: 0
Pregleda: 2294

Episkop jegarski Jeronim služio Liturgiju za Blagovesti

08.04.2015. u 11:43h
Izvor: Subotičke novine
U okviru Velikog Vaskršnjeg posta, u utorak, 7. aprila, na praznik Blagovesti, u Pravoslavnom hramu Svetog Vaznesenja u Subotici, održana je Sveta Arhijerejska Liturgija.
Episkop jegarski Jeronim služio Liturgiju za Blagovesti

Blagovesti su jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sećanja na "blagu vest", kada je, prema crkvenom učenju, arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu.

Službu je u devet sati ujutro služio Njegovo preosveštenstvo Episkop jegarski Jeronim, povodom crkvenog praznika Blagovesti i osveštavanja krsta, postavljenog na apsidi iznad oltarskog dela krova Pravoslavnog Vaznesenjskog Hrama. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, koji su pristupili svetoj čaši pričešća.

Smatra se prema predanju, da od Blagovesti počinje setva jarih žita. Takođe se veruje da je taj dan srećan za kalemljenje voća, te da je za Blagovesti dobro započeti bilo kakav veći posao ili doneti neke od važnih životnih odluka.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2294
Povezane teme

Vaskrs

pravoslavlje

pravoslavna crkva

crkva vaznesenja gospodnjeg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.