Komentara: 0
Pregleda: 3835

Epidemija gripa u Subotici

23.02.2011. u 00:12h
Izvor: RTV Yueco
Epidemija gripa u Subotici

U Subotici vlada epidemija gripa. Zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju na osnovu tri puta više registrovanih pacijenata sa simptomima gripa u prošloj nedelji nego nedelju ranije. U Opštoj bolnici Subotica, nakon što je u petak preminuo pacijent kod koga je potvrđeno prisustvo virusa gripa, nalazi se još jedan pacijent sa sumnjom na novi grip.

Subotičanin na privremenom radu u Mađarskoj B.R. je na odeljenje reanimacije primljen 09. februara, kod njega je laboratorijskim ispitivanjem dokazano prisustvo virusa H1N1, a preminuo je prošlog petka. U pitanju je prvi smrtni ishod izazvan gripom ove godine u Subotici.

Drugi pacijent sa simptomima sličnim gripu, a kako saznajemo u pitanju je pastorka preminulog B.R., primljena je 10. februara i trenutno je na lečenju na grudnom odeljenju. U prošloj nedelji Zavod za javno zdravlje je registrovao 275 pacijenata sa simptomima gripa ili respiratornim infekcijama, što je tri puta više pacijenata nego nedelju dana ranije, te je stoga prijavio epidemiju gripa u Severno-bačkom okrugu.

Zbog porasta broja obolelih pacijenata, registrovanih smrtnih ishoda, kao i visokog intenziteta aktivnosti gripa H1N1 u Vojvodini, pokrajinski sekretarijat za zdravstvo uveo je zabranu poseta pacijentima u Bolnicama. U zavisnosti od razvijanja dalje situacije po pitanju gripa, sekretarijat će sprovoditi adekvatne mere.

Virusološkim ispitivanjem u Institutu Torlak, kod 80 pacijenata sa područja Vojvodine potvrđena infekcija izazvana virusima gripa. Dominira podtip A(H1N1), koji je dokazan kod 73 pacijenta. Od posledica je do sada umrlo šest pacijenata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3835
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.