• Pregleda: 1255

Ekološki sporovi u Srbiji - retkost u praksi

Mladi pravnici i advokati imali su priliku da poslušaju predavanje jednog od najpoznatijih advokata koji se bavi zaštitom životne sredine u Srbiji, Sretena Đorđevića. Predavanje, koje je održano u sredu na Otvorenom univerzitetu, organizovali su Udruženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar.
Ekološki sporovi u Srbiji - retkost u praksi

U Srbiji nema dovoljno pravnika koji se bave ili su izričito specijalizovani za oblast prava zaštite životne sredine, objašnjava advokat Sreten Đorđević, jedan od retkih koji se bavi ovom oblašću. Prema njegovim rečima, to stvara probleme u praksi, jer nema dovoljno kadrova koji će preuzeti odgovornost za zastupanje u ekološkim sporovima. Đorđević dodaje da je ova materija veoma osetljiva, odnosno da su ekološki sporovi veoma specifični – najčešće su to sporovi velike vrednosti, ali i velike materijalne razlike između stranaka u sporu, s jedne strane tu je pojedinac a s druge neka velika korporacija.

Mirjana Drenovak Ivanović, docent na Pravnom fakultetu u Beogradu i članica pregovaračkog tima zadužena za poglavlje životne sredine i klimatske promene, upoznala je mlade pravnike sa I stubom Arhuske konvencije.

Predavanje za mlade pravnike i advokate održano je u okviru projekta “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” koji podržavaju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za životnu sredinu, Grad Subotica i OEBS, Misija u Srbiji.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.