Komentara: 4
Pregleda: 1039

DZH: Dijalog umesto medijske buke za produktivnije rešavanje spornih tema

29.10.2021. u 14:43h
Izvor: Demokratska zajednica Hrvata (DZH)
Saopštenje Demokratske zajednice Hrvata (DZH) kroz koje je komentarisan način komunikacije političkih aktera po pitanju nacionalnih i etničkih tema, sugerišući da je dijalog uvek bolja opcija od nadglasavanja kroz medijske istupe, prenosimo u celosti.
DZH: Dijalog umesto medijske buke za produktivnije rešavanje spornih tema

Demokratska zajednica Hrvata u Republici Srbiji, kao aktivni učesnik političkog života u Republici Srbiji i istovremeno, predstavnik interesa hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, primećuje kako su u poslednje vreme u javnost izašle teme i pitanja koja znatno utiču na položaj naše zajednice, ali istovremeno i na uzajamne odnose dve države.

Naše je čvrsto stajalište da se pitanja takve naravi trebaju rešavati u otvorenom, pravovremenom i staloženom, ne-politiziranom dijalogu sa predstavnicima nadležnih institucija Republike Srbije, uz podršku Republike Hrvatske koja na isti način ostvaruje dijalog sa predstavnicima srpske manjinske zajednice.

Demokratska zajednica Hrvata ne vidi svrhu od političkog pristupa koji takva pitanja i teme – spomenućemo na primer, tzv. bunjevački jezik ili neprihvatljive ocene o poreklu hrvatskog jezika u školskim udžbenicima - tematiziraju isključivo medijskim putem, otklanjajući neposredan i pravovremen dijalog sa nadležnim institucijama i resorima. Ne verujemo da politika nepresušnih medijskih „žalopojki“ može doprineti rešavanju tih pitanja i u široj slici, osnažiti pozicije naše zajednice za ravnopravan i otvoren dijalog. Ako smo umesto saradnje i dijaloga sa ovdašnjim institucijama, što jasno želi i podržava Republika Hrvatska, suočeni samo sa kritičkim medijskim napadima na te institucije, tada teško da hrvatska zajednica može očekivati pozitivne i korisne uzvratne poteze.

Podsećamo da su neka od spomenutih pitanja prisutna u javnosti već nekoliko decenija – na primer, bunjevačko pitanje, a čak ni pitanje negiranja hrvatskog jezika nije od juče - uz neosporni izostanak pro-aktivnog pristupa od strane sadašnjeg nominalnog i formalnog vođstva hrvatske manjinske zajednice. Povrh svega i u pitanjima koja se tiču sprovođenja međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina – na primer, zastupljenost u različitim nivoima vlasti u Republici Srbiji – izostao je aktivan pristup na temelju koordinacije unutar hrvatske zajednice, što je rezultiralo upravo izostankom sudelovanja naših manjinskih predstavnika u izvršnoj vlasti, sa izuzetkom pojedinih slučajeva u Vladi AP Vojvodine, a i to više kao znak dobre političke volje srpske strane nego kao posledica izbornih rezultata.

Demokratska zajednica Hrvata ne razume i ne može prihvatiti politički pristup koji sa jedne strane otvoreno, pa neretko i žestoko, kritikuje političku praksu u Srbiji – koje smo, naravno, potpuno svesni – a istovremeno očekuje pozitivne iskorake vlasti spram hrvatske zajednice. Primer delovanja vodstva srpske zajednice u Hrvatskoj govori upravo suprotno – dijalog otvara vrata, dijalog rešava sporna pitanja, dijalog unapređuje položaj manjinske zajednice.

Medijska „buka“, koja na kraju neretko završava čak i kritikama na račun Republike Hrvatske, po oceni Demokratske zajednice Hrvata ne samo što ne rešava sporna pitanja, već stvara klimu u kojoj je otežano unapređenje uzajamnih odnosa dve države, dakle potpuno je štetno i kontraproduktivno.

Demokratska zajednica Hrvata smatra nužnim intenziviranje komunikacije sa predstavnicima institucija Republike Srbije, uz nastavak snažne podrške Republike Hrvatske, jer se otvorena pitanja položaja hrvatske zajednice u Republici Srbiji mogu rešiti isključivo permanentnim i zajedničkim delovanjem i saradnjom sa institucijama Republike Srbije, uz podršku Republike Hrvatske.

Posvećenost takvom opredeljenju i politici, kao načinu rešavanja problema sa kojima se suočava hrvatska zajednica, ostaje čvrsto i trajno opredeljenje Demokratske zajednice Hrvata u Republici Srbiji.

// kraj saopštenja

Izvor: Demokratska zajednica Hrvata (DZH)
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 1039
Povezane teme

demokratska zajednica hrvata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.