Komentara: 0
Pregleda: 2497

Dvomesečna kampanja Arhus centara

08.07.2013. u 15:30h
Izvor: RTV City
Regionalni Arhus centar je na Salašu Đorđević održao prvi u nizu okruglih stolova na temu „Uloga Arhus centara u održivom i demokratskom razvoju lokalnih zajednica“. Okrugli sto realizuje se u okviru projekta „Pristup informacijama, učešće javnosti i pristup pravosuđu u donošenju odluka“ koji su podržali misija OEBS u Srbiji i ambasada Nemačke.
Dvomesečna kampanja Arhus centara

Kroz ovaj projekat vršiće se umrežavanje četiri postojeća Arhus centra – u Kragujevcu, Subotici, Nišu i Novom Sadu, koji su i do sada tesno sarađivali. Od 2009. kada je Srbija potpisala Arhusku konvenciju oni nastoje promovisati pravo na zdravu životnu sredinu i informisati građane kako da to, ustavom garantovano pravo, i ostvare. Radionice, paneli i okrugli stolovi su najbolji način da se građanima predstave problemi zaštite životne sredine u njihovim zajednicama kao i da se skrene pažnja na odluke koje donose nadležne institucije.

Barbara Sudarević, volonter u Arhus centru Subotica: „Ovo je jedan od okruglih stolova, treba da budu održana još tri u ostalim centrima  u Srbiji. Trudimo se da pružimo građanima što više informacija o zaštiti životne sredine i da se oni uključe u procese odlučivanja.“

U proteklih godinu dana analizirani su problemi sa kojima se građani suočavaju po pitanju životne sredine, koliko su oni informisani kao i to zašto nisu više angažovani po ovom pitanju. Problem koji je identifikovan odnosi se na komunikaciju pa je zato potrebno ojačati saradnju sa zelenim NVO i lokalnim samoupravama ali i pojačati lobiranje da se ekološki zakoni dosledno primenjuju.

Darija Šajin, Regionalni Arhus centar Novi Sad: „Želim da građani znaju da ćemo mi u naredna dva meseca sprovesti snažnu kampanju u 20 gradova i opština na teritoriji Srbije. Promovisaćemo način ostvarivanja prava na zdravu životnu sredinu, promovisati modele kako opština može da pomogne građanima da se uključe u donošenje za njih važnih odluka.“

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2497
Povezane teme

arhus centar

arhus centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.