Komentara: 22
Pregleda: 14953

Dvanaest slučajeva korona virusa u Srbiji, sedam za poslednja 24 časa

11.03.2020. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
Dvanaest slučajeva korona virusa u Srbiji, sedam za poslednja 24 časa

Od poslednjeg izveštaja sinoć u 18 do jutros u 8 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirani su uzorci 13 osoba (od ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja) od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Dva pacijenta hospitalizovana su na KC u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu. Po rečima Gorana Stevanovića, direktora Infektivne klinike, od sedmoro novozaraženih jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, danas u 11 časova biće održan novi sastanak predsednika Srbije i premijerke sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

Šta je važno znati oko korona virusa?

SIMPTOMI KAO KOD GRIPA I PREHLADE

Virus izaziva bolest respiratornih organa. Među prvim simptomima su povišena temperatura i suvi kašalj. Posle nedelju dana, može doći do otežanog disanja, a nekim pacijentima je potrebna i bolnička nega.

Ovi simptomi ne moraju da znače da ste oboleli od korona virusa. Slično se manifestuju i drugi, mnogo češće virusi, poput prehlade i gripa.

U težim slučajevima, korona virus može dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, multiorganske disfunkcije, čak i smrti.

Kod starijih osoba i kod onih sa postojećim zdravstvenim problemima poput poput astme i dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, veća je verovatnoća da će se pojaviti teži simptomi.

Period inkubacije, vreme između infekcije i pojave bilo kakvih simptoma, traje i do 14 dana, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Ali neki istraživači smatraju da može da traje i duže, čak do 24 dana, jer je i takvih slučajeva bilo.

PREPORUKE "BATUTA"

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ukazuje na važnost primene opštih preventivnih mera koje podrazumevaju sledeće:

  • Često pranje ruku sapunom i toplom vodomu trajanju od 20 sekund, najmanje, ili korišćenje sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.
  • Izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju ili kašlju.
  • Kod kašljljanja ili kijanja usta i nos treba prekrivati unutrašnjom stranom lakta ili papirnom maramicom. Maramica se odmah baca u kantu za otpatke sa poklopcem, posle čega treba oprati ruke.
  • Izbegavanje pozdravljanja, rukovanja i ljubljenja, a sa sagovornicima se održava razdaljina od najmanje jednog metra.
  • Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Često provetravanje prostorija u kojima boravite.
  • Izbegavanje okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
  • Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku.

Zbog rizika od moguće zaraze novim koronavirusom građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2.

Dvanaest slučajeva korona virusa u Srbiji, sedam za poslednja 24 časa

Osobe sa simptomima respiratorne infekcije mogu se obratiti na dežurni telefon Ministarstva zdravlja 064/89-45-235 ili pozvati Zavod za javno zdravlje Subotica (za građane sa teritorije Grada Subotice) putem telefona 024/571-333, 064/100-92-76, 064/80-52-963).

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 14953
Povezane teme

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.