Komentara: 3
Pregleda: 1545

Dva verska radija na jednoj frekvenciji

05.04.2010. u 12:43h
Izvor: Politika Online
Dva verska radija na jednoj frekvenciji

U svetu jedinstven slučaj da se radio-programi pravoslavne i katoličke crkve emituju na istom radio-talasu.

Od oktobra prošle godine na istoj frekvenciji, 90,7 MHZ u blokovima od po četiri časa emituje se radio-program Katoličke biskupije „Radio Marija" i Pravoslavne crkvene opštine u Subotici „Slavoslovlje". Ovo je u svetu jedinstven slučaj da se radio-programi dve hrišćanske crkve emituju na istoj frekvenciji po principu „podele vremena" (timesharing). Osim u Subotici, ista situacija je i u Somboru.

Čaba Kovač, zadužen za promociju i širenje mreže programa „Radio Marije", objašnjava za „Politiku" da se na ideju o podeli frekvencije došlo kada su shvatili da će po planu RRA biti manje frekvencija za ovaj region. Zbog toga su se dve crkve dogovorile o zajedničkom nastupu, predale dokumentaciju i sada dele radio-talase na najbolji način, svedočeći o religijskom dijalogu, toleranciji i ideji ekumenizma na praktičnom nivou.

- Trećina programa „Radio Marije" odnosi se na molitvu i crkvenu nauku, trećina je ono što se naziva promocija životnih vrednosti, odnosno svih tema i znanja koji doprinose kvalitetu života pojedinca i zajednice, a trećina je, naravno, muzika. „Radio Marija" je prisutna na ovom regionu od ranije, i bitno je da su naši slušaoci prihvatili podelu vremena sa „Slavoslovljem", da je skala radija na ovoj frekvenciji, bez obzira koja hrišćanska crkva ima program. Tako su nam se događale i simpatične situacije da se u programu, koji se vodi na mađarskom jeziku, javi slušalac da prijatelju čestita slavu. U tim momentima znamo da su nas slušaoci prihvatili, pa zbog toga i planiramo da pravimo i neke zajedničke emisije - kaže Kovač.

Radio „Slavoslovlje" u julu prošle godine počeo je da emituje eksperimentalni program, a od oktobra su i zvanično u etru. Glavni i odgovorni urednik programa je prezviter Đorđe Dimić, a dnevni urednik je Boro Ostojić. Redakcija „Slavoslovlja" uvek ističe kako su im saradnici „Radio Marije" pružili ruku pomoći na početku njihovog rada, a da se dobra saradnja nastavlja. Tako je za katoličko Badnje veče i Božić, „Slavoslovlje" ustupilo svoje termine emitovanja „Radio Mariji", dok je za pravoslavni Božić, situacija bila obrnuta.

- Radio „Slavoslovlje" nastoji na moderan način da prikaže učenje i kulturu koja se neguje u okrilju Srpske pravoslavne crkve, a radio je otvoren i za druga dostignuća u cilju otkrivanja istine o svetu, čoveku i prirodi - rekao je prezviter Dimić.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1545
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.