• Pregleda: 3050

Dva jubileja OŠ "Matko Vuković"

Dva jubileja OŠ "Matko Vuković"

Juče je Osnovna škola “Matko Vuković” je obeležila 120 godina od izgradnje centralne škole i 50 godina kako ova obrazovna ustanova nosi naziv Matka Vukovića. Svečanosti su prisustvovali bivši i sadašnji učenici škole,direktori škola kao i predstavnici lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti, kao i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg.

Osnovna škola Matko Vuković izgrađena je 1892. godine. Školu su pohađali mnogi poznati tamburaši i imala je jednu od najboljih tamburaških sekcija. Oliver Dulić je 80-tih išao u školi i pohađao mnogobrojne sekcije.

Škola je juče obeležila dva jubileja. Predstavnici lokalne samouprave su istakli da je obrazovanje i vaspitanje veoma bitno u našem društvu i da škola nosi naziv po čoveku koji je bio antifašista i koji je dao svoj život u borbi protiv fašizma.

U okviru programa pokrajinski sekretar za sport i omladinu je uručio pohvalu i knjigu talenata učeniku VIII razreda Zdravku Pančiću koji je osvojio prvo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije. Matko Vuković je rođen 13. februara 1891. godine, na pustari Šebešić, koja je dvadesetak kilometara udaljena od Subotice.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
lazo Odgovori
braco dulic umesto sto se slikate i reklamirate u osnovnoj skoli trebali ste otici do gradske bolnice da vidite kako krov prokisnjava!stidite se!!!
Pitalica Odgovori
Da li je ova vest povodom jubileja oš " Matko Vuković" ili predizborne kampanje Olivera Dulića?
? Odgovori
Kompletan program je bio na hrvatskom jeziku ?!!! Multietnička škola?!! Gde su romska deca kojih ima 20% u školi? A za mađarsku da i ne pitam. Sramota!
Matkovac Odgovori
@?:Program nije bio na hrvatskom jeziku, bilo je elemenata bunjevačke i hrvatske kulture!
Nastava na mađarskom se ne izvodi, a romska deca su aktivno uključena u sekcije i programe škole, tako da nema diskriminacije!
cika crny Odgovori
Zar nije ministrstvo dalo preporuku da se neradi u skolama?
Ovdi neko ne postiva odluke ovih gore?
Zar to tako moze?!
Ja da se pitam hitna smena!
konj;) Odgovori
@? Samo da te obavestim,u OŠ"Matko Vuković" ne postoji mađarski razred. :)
Bar ne u centralnoj zgradi gde se i odgržavala priredba.Jedini mađarski razred je u Malom Bajmoku gde ih možda ima desetak.(od prvog do četvrtog razreda)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.