Komentara: 2
Pregleda: 2041

Duvan, alkohol i nepravilna ishrana glavni faktori bolesti zuba i usta

13.05.2018. u 12:27h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Zdravi zubi u zdravoj porodici“, sledeće nedelje će brojnim aktivnostima biti obeležena 28. Nedelja zdravlja usta i zuba u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Stomatološke službe Doma zdravlja i Apoteke Subotica.
Duvan, alkohol i nepravilna ishrana glavni faktori bolesti zuba i usta

Korišćenje duvanskih proizvoda, zloupotreba alkohola i nepravilna ishrana u kojoj dominira unos velike količine masti, soli i šećera, prema rečima lekara, glavni su faktori rizika za nastanak bolesti zuba i usta.

- Rizik oboljevanja od malignih bolesti usne duplje je čak 15 puta veći kada se kombinuje više faktora rizika kao što su upotreba duvana i zloupotreba alkohola. Zbog toga je u okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, pored isticanja preporuka koje se odnose na redovne kontrole kod stomatologa i održavanje higijene, potrebno naglasiti i značaj do sada dokazanih faktora rizika za oboljevanje - naglasila  je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine iz Centra za promociju zdravlja i poručila - Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života, počevši i pre nicanja zuba, odnosno tokom trudnoće.

Duvan, alkohol i nepravilna ishrana glavni faktori bolesti zuba i usta

Kako su za preventivni rad najznačajnije ciljne grupe trudnice, deca predškolskog i školskog uzrasta, kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba ove grupe će se biti u fokusu  manifestacije.  Prema rezultatima poslednjih istraživanja,  naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno  ima tek 70 odsto školske dece u našoj zemlji.

- Ovu naviku ima značajno veći broj devojčica, oko 82,6 odsto, a dečaka 59,9 odsto. Istraživanje je pokazalo da dečaci 7. razreda najređe peru zube, oko 55, 8 odsto a najčešće učenice prvog razreda srednje škole, oko 85 odsto. Ovi podaci nam ukazuju na potrebu inteziviranja zdravstveno-vaspitnog rada – istakla je dr Sonja Krdžović, stomatolog u Domu zdravlja. - Stolmatološki timovi Doma zdravlja tokom cele  školske godine obilaze vrtiće i škole u cilju edukacije i formiranja ispravnih stavova u vezi sa očuvanjem oralnog zdravlja. U ovoj kampanji poseban akcenat smo stavili na populaciju dece od 3 do 5 godina, pa će 18. maja  timovi sa Dečje i preventivne stomatologije Doma zdravlja posetiti vrtiće, biće održana predavanja i prikazani filmovi na temu očuvanja oralnog zdravlja, prilagođeni tom uzrastu.

Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje raspisan je literarni i likovni konkurs na temu oralnog zdravlja za decu iz vrtića i osnovnih škola. Najbolji radovi na nivou okruga, biće u konkurenciji za najbolji rad na nacionalnom nivou.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2041
Povezane teme

nedelja zdravlja usta i zuba

dr zorica dragaš

oralna higijena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.