Komentara: 20
Pregleda: 8010

Dušan Obradović: Bahati kopači peska mi oštetili imanje

06.02.2014. u 14:38h
Izvor: Subotica.com
Dušan Obradović iz Gornjeg Tavankuta tvrdi da je mehanizacija preduzeća „Dubrava“ iz Bajmoka 10 dana nelegalno eksploatisala pesak sa parcele koja se graniči sa njegovim salašem, te da su mu tom prilikom oštetili zidove i plafone na pomoćnim prostorijama, koje su letos renovirane.
Dušan Obradović: Bahati kopači peska mi oštetili imanje

- Bukvalno su mi mehanizacijom prilazili na metar od kuće, što je prouzrokavalo teška oštećenja plafona i pucanje zidova. Bilo je neizdrživo – ističe Obradović.

On naglašava da je, nakon što je video da bageri prilaze preblizu njegovim objektima, a pritom ruše i desetine stabala bagrema, odmah reagovao i pozvao policiju.

- Iz policije su me uputili na poljočuvara, a nakon razgovora sa njima zvao sam i komunalnu policiju. Toliko su oštetili put kojim su vozili pesak, da nisam mogao automobilom da izađem iz dvorišta, a najbliža prodavnica, iz koje se supruga i ja snabdevamo hranom je udaljena četiri kilometra. Kada sam fotografisao kamione i registarske oznake, vozači su čak počeli da mi prete. Nakon tri dana, komunalna policija je izašla na lice mesta, napravila zapisnik, posle čega su tražili i da im ja dostavim fotografije koje sam napravio prethodnih dana. Došli smo i do pokrajinskog inspektora za rudarstvo, kome je potom dostavljena naša pismena pritužba, uz zapisnik komunalne policije – ističe Obradović.

Dušan Obradović: Bahati kopači peska mi oštetili imanje

otpadaju komadi plafona

Tada su na kratko radovi prekinuti, ali su narednih dana nastavljeni još jačim intenzitetom. Dušan Obradović ističe da su umesto do 17h, koliko su trajali do tada, produženi čak do 22 časa.

- Ponovo sam pozvao policiju, jer više nismo mogli da izdržimo vibracije i buku koja je trajala 10 dana, i tada je utvrđeno da je njima još četiri dana ranije izrečena zabrana radova, ali da su i posle toga nastavili sa kopanjem i odnošenjem peska. Pored moje kuće je krater dubine više od tri metra, a pošto je ovo peskovito tlo, čak se plašim i rušenja. Dokaz da nemaju dozvolu za ovo je i činjenica da je kopanje prekinuto nakon dolaska policijske patrole i kontrole kamiona – kaže Obradović.

U Komunalnoj policiji ističu da je kompletna dokumentacija prosleđena Rudarskoj inspekciji pri Pokrajinskom sekretarijatu za ekologiju, kako bi se proverile sve okolnosti, dok u Mesnoj zajednici ističu da su upoznati sa slučajem, te da je, po njihovim informacijama, vlasnik parcele angažovao „Dubravu“ iz Bajmoka da poravnaju parcelu i odnesu pesak.

Dušan Obradović: Bahati kopači peska mi oštetili imanje

ispucali zidovi na pomoćnim prostorijama

Neophodan elaborat

Prema važećim propisima, za ovakve poslove, čak i ako postoji saglasnost vlasnika parcele, potrebna je dozvola nadležnog inspektorata, elaborat i projekat rekultivacije terena, što u ovom slučaju, prema informacijama kojima raspolažemo, nije ispoštovano.

- Ja sam u svom dvorištu želeo da napravim jezerce, za šta mi je tražen elaborat i na kraju sam odbijen, a sada su iskopane i odnešene hiljade kubika peska, bez valjane dokumentacije – ogorčen je Dušan Obradović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 8010
Povezane teme

izvlačenje peska

gornji tavankut

eksploatacija peska

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.