• Pregleda: 1055

Duhovna tribina "Jedinstvo u različitosti" u petak u Velikoj većnici

Duhovna tribina "Jedinstvo u različitosti" u petak u Velikoj većnici

U petak, 13. aprila, sa početkom u 18 časova, u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće, održaće se tribina "Jedinstvo u različitosti - radujmo se darovima drugih", koja se realizuje u okviru serije predavanja i otvorenih diskusija pod nazivom "Bog i deca Avramova".

- Predavač će biti osvedočeni čovekoljubac brat Rišar iz manastira Teze u Francuskoj. Cilj postojanja okruglog stola i tematatike kojima se učesnici bave jeste prevladavanje nesporazuma i nesuglasica  u sociološkoj ravni, pa samim tim i onoga što iz njih proizilazi. - kaže sveštenik Dragan Stokin i poručuje da je ulaz slobodan, a svako, bez razlike na konfesiju ili stav po pitanju vere, je dobrodošao.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Sistem, kako god okreneš Odgovori
Ekumenizam u praksi.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Само „сужени„ неће схватити о чему се ради па ће критиковати. Укратко да објасним: Оно што свакога човека карактерише јесте то да је потпуно и апсолуно различит у односу на другог (па чак и у односу на самога себе. Сваког наредног тренутка у односу на прошли (да не помињемо године) се мењамо, иако смо исти (једна личност) ипак смо разлити. Дакле, оно што важи за све, оно што нас обједињује јесте да смо различити, али то није све. Јединство је много дубље. У основи је самога космичког бића, па и свакога створа. Све жедни за животом и постојањем. Све има најдубљу жудњу да надиђе и заобиђе не-вољу и пропаст... и свима је једина нада Бог. Били тога свесни или не, прихватали то као најкардиналнију чињеницу која карактерише постојање, или не. Дакле и у овом случају, колико је безброј пројава, на разним нивоима постојања, толико је безмерни број појединачне, егзистенцијалне жудње за постојаношћу, али их ипак та жудња и потенцијални Спаситељ суштински обједињују. Једна жудња, Један Спаситељ.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
То наравно не значи сједињавање у једну веру или у униформисани идентитет, него баш обрнуто. Свако треба да поштује и воли другог. Ако неко постоји значи да Бог хоће да он такав постоји. Да Бог неће, не би га било. Дакле, треба да у потпуности уважавамо његову другачијност. Једино то ствара услове за превазилажење зла. Све док не уважавамо другога и не прихватамо то што је другачији, старамо подлогу за зло. Догод његова другачијност није зло, уперено на нас или уопштено на биће, нема оправдања да га поричемо и презиремо као људско биће. Тек кад је зао треба да се успротивимо, и по могућности неутралишемо зло које га квари, и чини да атакује на биће.
Блажени миротворци.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.