Komentara: 0
Pregleda: 2961

Država gradi put na tuđoj njivi

26.10.2011. u 13:17h
Izvor: Politika Online
Država gradi put na tuđoj njivi

Dve porodice ostale bez svojih oranica iako nemaju rešenje o eksproprijaciji niti im je država ponudila odgovarajuću nadoknadu

U naselju Kelebija porodici Marije Šećerov država je uzurpirala 2,5 hektara zemlje, a Mladenu Krnajskom Joviću blizu dva hektara oranica koje leže na trasi „ipsilon” kraka, obilaznici oko Subotice. Nakon što je u medijima objavljeno da je na ovoj budućoj saobraćajnici završena eksproprijacija i tako uklonjena jedna od bitnih prepreka za rad putara, oni su se obratili „Politici” jer, kako kažu, za svoje parcele nikada nisu dobili rešenje o eksproprijaciji, niti ikakvu pravičnu nadoknadu.

– Prvi dopis stigao je januara prošle godine kada nam je grad u zamenu za našu zemlju ponudio parcelu dosta udaljenu i sa zemljom lošijeg kvaliteta. Pri tom, to je bila zemlja za koju smo znali da je u restituciji potražuju njeni bivši vlasnici. Bilo je to iznenađenje za nas jer kada nam je pre nekoliko godina vraćana zemlja oduzeta drugom agrarnom reformom, deo do atarskog puta nije ni podeljen jer je tuda trebalo da prođe trasa „ipsilon” kraka. Sada se ispostavilo da je trasa promenjena i da po sredini seče našu njivu – priča nam Slavko Šećerov.

U stvari seče njivu Borivoja Krnajskog, oca Marije Šećerov, koji je dobio rešenje o eksproprijaciji za nešto više od hektara, kao i Marijinu parcelu, za šta ona nikada nije dobila rešenje. U međuvremenu Borivoje Krnajski je preminuo, pa je Marija kao naslednica nastavila borbu sa birokratijom od trenutka kada su prošlog juna bageri „Interkopa” iz Šapca razrovali zemlju i tek iznikle kulture na njihovim oranicama. Marija se obraćala imovinsko-pravnoj službi grada, javnom pravobranilaštvu, ombudsmanu, Ministarstvu za infrastrukturu, da bi na kraju poslušala savet da joj jedino ostaje privatna tužba protiv izvođača radova. Zajedno sa porodicom Mladena Krnajskog Jovića, prošlog jula podnela je tužbu. Od tada pred Osnovnim sudom u Subotici održano je šest ročišta, a verovatno isto toliko je i odloženo, a rešenje se još ne nazire.

– Još na drugom ročištu inženjer iz „Interkopa” je rekao da nisu imali nikakvo rešenje, nikakav dokumenat na osnovu kojeg su ušli u naše njive, već da im je samo rečeno da tuda pripremaju trasu, a da će njihovi nadređeni to rešiti u Beogradu – kaže nam Marija Šećerov.

Tek sudskim putem uspela je da izvuče i rezultate veštačenja po kojem je ona oštećena 323.513,64 dinara, a Mladen Krnajski Jović za 657.890 dinara. Sada se čeka geodetsko veštačenje. Obe porodice su prošle godine izgubile rod, a nakon što je razgurana zemlja na njihovim njivama ništa nije rađeno, pa ih je preplavio korov ambrozije, a ni ove godine ta zemlja im takođe nije dostupna. Porodicama Krnajski Jović i Šećerov nije ponuđena druga odgovarajuća zemlja, niti imaju rešenje o eksproprijaciji, niti sada zbog nove trase puta mogu da dođu mehanizacijom do svojih njiva.

– Svesni smo mi da to za državu nije velika parcela, ali je nama bez ikakvog dokumenta oduzeta naša zemlja, a nadoknadu nismo dobili. To je, inače, zemlja koja nam je već jednom nakon Drugog svetskog rata oduzeta, ali ju je moj otac postepeno otkupljivao nazad. Sada je ponovo gubimo – konstatuje Mladen Krnajski Jović.

Ono što ovim ratarima posebno smeta jeste i činjenica da im država za kvadrat eksproprisane zemlje nudi 69 dinara, a na osnovu procene Poreske uprave. U isto vreme kada neko kupi oranicu, Poreska uprava za poresku osnovu uzima 114 dinara po kvadratnom metru. Ovo nam je potvrdio i Branko Kopilović koji za „Politiku” kaže da je nedavno kupio zemlju, slabijeg kvaliteta, koju je platio 57 dinara po kvadratnom metru. U poreskoj prijavi istakao je kupovnu cenu, ali mu je Poreska uprava poručila da je tržišna cena koja je osnova za porez 114 dinara.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2961
Povezane teme

Y krak

ipsilon krak

zaobilaznica oko subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.