Komentara: 0
Pregleda: 14940

Droga u školama

21.11.2008. u 12:23h
<p>Učenici već sa 12 godina dolaze u kontakt sa različitim vrstama droga a pojedinci sa devetnaest postaju zavisnici o te&scaron;kim drogama. Zabrivinjavajući je podatak da mnogi tragično zavr&scaron;avaju svoj život.</p>
Droga u školama

U pojedinim osnovnim školama mehanizmi kojima bi rešavali problem narkomanije još uvek nisu razvijeni i nesvakidašnje ponašanje učenika vezuju za pubertet. Drugi problem su roditelji koji ne priznaju da im deca imaju problem,to shvataju kada je već kasno i kada su deca na teškim drogama.

Nikola Mirosavljev ima dvadeset godina i trenutno se nalazi u zajednici Hosana na odvikavanju od psihoaktivnih supstanci. Prvi put je došao u kontakt sa marihuanom sa 12 godina,kada je njegov drug iz razreda doneo ovaj opijat u školu. Nikola je drogu često nabavljao upravo u školi.

Narkotici su sve zastupljeniji u školama ,jer dileri postaju već deca sa 13 ili 14 godina. Školarci u pojedinim osnovnim školama konzumiraju opijate a da ih niko od zaposlenih ne primeti,jer još uvek nemaju razvijene mehanizme i ukoliko đaci izađu iz školskog dvorišta da bi se drogirali psiholozi smatraju da onda to nije problem škole već roditelja.

U srednjoj Tehničkoj školi dok je dvorište bilo otvoreno oko garaže je primećeno da učenici puše marihuanu,međutim od kada je škola dobila školskog policajca korišćenje se iskorenjuje.

U našem gradu ima mnogo zavisnika i u nekoliko zajednica koje se nalaze u Subotici,Somboru, Bosni i Hercegovini i Sloveniji ima od 20 do 30 odsto Subotičana. Rukovodilac zajednice dnevno dobija dva do tri poziva od momaka koji žele da se izleče
Narkotici se danas mogu lako nabaviti a cene su različite.

Marihuana se može kupiti za 400 do 800 dinara, speed je 1000, ekstazi od 250 do 450 dinara za komad dok se cena grama kokaina kreće od 50 do 60 evra. Roditelji i nastavnici su ti koji bi trebalo da prvi primete promenu u ponašanju dece i koji bi svojom pravovremenom reakcijom mogli da učine mnogo u sprečavanju širenja narkomanije.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 14940
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.