Komentara: 14
Pregleda: 5455

Drastičan porast nasilja u porodici, deca i partneri najčešći počinioci

21.09.2020. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
U prvoj polovini godine, Centru za socijalni rad je prijavljeno 574 slučaja nasilja u porodici i partnerskim odnosima, što je za čak 76 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je evidentirano 325 prijava. Iz ove ustanove naglašavaju da je 185 prijava evidentirano za vreme vanrednog stanja, da su žrtve najčešće žene svih starosnih kategorija, dok su počinioci nasilja pretežno deca u odnosu na roditelje, te aktuelni ili bivši bračni odnosno vanbračni partneri.
Drastičan porast nasilja u porodici, deca i partneri najčešći počinioci

Za prvih šest meseci ove godine, u Subotici je 394 osoba ženskog pola pretrpelo nasilje, koje čine oko 72 odsto od ukupnog broja žrtva. Kada je u pitanju starosna struktura, iz Centra za socijalni rad kažu da se ona nije značajno menjala u odnosu na prethodne godine, te da nešto više od polovine žrtava čine odrasli uzrasta od 26 do 64 godine, ali da ne treba zanemariti ni broj dece uzrasta do 18 godina, čija starosna grupa je druga po zastupljenosti.

- Što se tiče vrste nasilja, dominira psihičko nasilje koje je ove godine pretrpelo 369 žrtava. Fizičko nasilje je pretrpelo 199 žrtava, zabeleženo je četiri slučaja seksualnog nasilja, dok je ekonomsko nasilje i zanemarivanje pretrpela po jedna osoba - navode iz Centra za socijalni rad. - Najveći broj počinioca nasilja je dete u odnosu na roditelje, što je evidentirano u 166 slučaja. Međutim, ukoliko posmatramo nasilje u partnerskim odnosima, može se zaključiti da je značajan broj nasilnika aktuelan bračni (90) ili vanbračni partner (70), kao i bivši bračni odnosno vanbračni partner žrtve (79).

Drastičan porast nasilja u porodici, deca i partneri najčešći počiniociKako objašnjavaju iz ove ustanove socijalne zaštite, uzroci za ispoljavanje nasilja mogu biti individualni odnosi u životu čoveka koji povećavaju verovatnoću za reprodukovanje takvog ponašanja, kao što je doživljeno nasilje u detinjstvu ili ponavljanje nasilnih obrazaca iz porodice porekla, koje dovodi do pogrešnog načina ispoljavanja ljutnje i besa kroz agresiju. Iskustvo gubitka,  te zloupotreba alkohola i opijata takođe mogu biti jedan od faktora za ispoljavanje nasilja, ali i deficit u kvalitetu roditeljstva.

- Neusaglašeni stavovi roditelja, bez ljubavi i pažnje, nezainteresovanost za decu, "vikend roditeljstvo", otuđenja u porodici, nedostatak bliskosti među članovima porodice, kada nema osećaja porodične sigurnosti i kada se podrška ne dobija u porodici, već se nedostatak iste kompenzuje u raznim grupama koje se nameću kao "alternativna" porodica, što je posebno značajno u adolescentnom periodu - objašnjavaju iz Centra za socijalni rad.

Žrtve nasilja se za pomoć najčešće obraćaju policiji, od koje je Centar za socijalni rad ove godine zaprimio 527 prijava, dok je svega 19 žrtava direktno kontaktiralo ovu ustanovu. Po zaprimanju prijave, Centar određuje prioritet reagovanja, što može biti neodložno (48 sati), hitno (72 sata) i redovno (5 dana).

- Centar za socijalni rad je u toku ove godine po prijavi nasilja u porodici reagovao neodložno po 555 prijava, hitno po 16 prijava i redovno po 3 prijave - navode iz ove ustanove. - Za oko polovinu slučajeva nasilja imamo saznanja koliko se često dešavaju, dok nam je u preostalim slučajevima ova informacija nepoznata. Tako se situacija nasilja dešava prvi put, kao izolovani incident samo u 30 slučaja, kao povremeni incident u 99 slučaja, a kao redovni obrazac ponašanja u 176 slučaja.

Drastičan porast nasilja u porodici, deca i partneri najčešći počiniociDodatnu pomoć žrtvama nasilja pruža i Centar za savetovanje i podršku porodici, koji se nalazi pri Centru za socijalni rad, gde se kroz savetodavno-terapijski rad pomaže žrtvi da povrati samopouzdanje i samopoštovanje, te stekne uvid u prirodu nasilnog ponašanja i napravi izbor u pravcu izlaska iz takvog odnosa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5455
Povezane teme

centar za socijalni rad

nasilje u porodici

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.