Komentara: 0
Pregleda: 1863

Dovoljno krvi za potrebe pacijenata

16.12.2009. u 09:12h
Izvor: RTV Yueco
Dovoljno krvi za potrebe pacijenata

Svaki peti od stotinu subotičana u ovoj godini dao je krv. Na odeljenju transfuziologije su zadovoljni postignutim rezultatima, gde su skoro svaki drugi svoj radni dan proveli na terenu i na taj način omogućili da niti jedna operacija ili lečenje nisu kasnili zbog nedostatka krvi. U popularizaciji davalaštva učestvuje i Crveni krst, čiji su predstavnici zadovoljni postignutim ali ne i podrškom gradskih vlasti u njihovim nastojanjima da krvi uvek bude i više nego dovoljno.

Ovogodišnji Plan odeljenja transfuzije subotičke Bolnice je ispunjen. Krvi je prikupljeno onoliko koliko je bilo i potrebno – nijedna operacija nije odložena, niti je odloženo lečenje nekog bolesnika zbog nedostatka krvi. Od preko 260 radnih dana, 140 je bio rad na terenu što je rezultiralo sa 8.300 davanja.

Popularizacija dobrovoljnog davalaštva krvi jedan je od osnovnih zadataka subotičkog Crvenog krsta. Njihovi predstavnici smatraju da bi popularizacija i omasovljavanje ove humane aktivnosti imala većeg efekta kada bi Crveni krst imao više razumevanja lokalne samouprave.

Subotička Bolnica za sledeću godinu ne previđa nikakve drastične promene po pitanju tipa operacija koje će izvoditi. Shodno tome, Transfuziologija planira da sledeće godine, zahvaljujući humanosti subotičana, prikupi slične količine krvi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1863
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.