• Pregleda: 5296

Donesen Pravilnik o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća

Na danas održanoj sednici Gradskog veća, 46. po redu, jedna od tri tačke je bilo donošenje Pravilnika o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica. Kroz Pravilnik definisani su uslovi i načini bodovanja, kao i konačno utvrđivanje idealnog kandidata.
Donesen Pravilnik o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća

Kako stoji u usvojenom dokumentu ovim pravilnikom se propisuju merila prema kojima se u izbornom postupku, ocenjivanjem stručne osposobljenosti, znanja i veština, utvrđuje rezultat kandidata za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica.

Stručna osposobljenost, znanje i veštine kandidata za imenovanje direktora javnog preduzeća ocenjuju se uvidom u podatke iz prijave i dokaze podnete uz prijavu na javni konkurs i usmenim razgovorom sa kandidatom, odnosno na drugi odgovarajući način shodno potrebama rada javnog preduzeća u skladu sa Zakonom kojim se utvrđuje pravni položaj javnih preduzeća i ovim pravilnikom.

Utvrđivanje stručne osposobljenosti

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se proverom sposobnosti kandidata za praktičnu primenu znanja i veština u obavljanju poslova direktora javnog preduzeća određenih u skladu sa Zakonom.

Znanje kandidata ocenjuje se proverom: poznavanja jedne ili više oblasti iz koje je delatnost za čije je obavljanje osnovano javno preduzeće, odnosno poznavanja drugih delatnosti koje obavlja javno preduzeće, poznavanja propisa kojima se utvrđuje pravni položaj javnih preduzeća i privrednih društava, propisa kojima se uređuju uslovi i način obavljanja delatnosti od opšteg interesa, kao i opštih propisa o radu i posebnih oblasti znanja.

Veštine kandidata ocenjuju se proverom: veštine rukovođenja, organizacionih sposobnosti i veštine komunikacije - veština u međuljudskim odnosima.

Ocenjivanje kandidata

Na osnovu usmene provere stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata, Komisija za imenovanje Grada Subotice ocenjuje kandidate ocenom od jedan do tri (1 - ne zadovoljava, 2 - delimično zadovoljava i 3 - u potpunosti zadovoljava).

Pitanja za usmenu proveru stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata unapred priprema Komisija.

Provera stručne osposobljenosti

Stručna osposobljenost kandidata proverava se i uvidom u predlog programa rada i razvoja preduzeća. Svaki član Komisije ocenjuje predlog programa rada i razvoja preduzeća pojedinačno, ocenom od jedan (1) do pet (5). Pri ocenjivanju predloga programa, uzima se u obzir predloženo unapređenje rada i razvoja preduzeća sa stanovišta kvalitetnijeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja delatnosti.

Pod radnim iskustvom u smislu stava 1. ovog člana, smatra se ukupno radno iskustvo koje je kandidat stekao, radno iskustvo koje je kandidat stekao na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće, kao i radno iskustvo koje je kandidat stekao na rukovodećim položajima.

Ocenjivanje stručne osposobljenosti kandidata

Stručna osposobljenost kandidata stečena ukupnim radnim iskustvom ocenjuje se ocenom jedan ili dva (iskustvo od četiri do deset godina - 1, iskustvo od preko deset  godina - 2).

Ocenjivanje stručne osposobljenosti kandidata na rukovodećim položajima

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se i stečenim radnim iskustvom na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće ili stečenim radnim iskustvom na rukovodećim položajima.

Bodovanje

Komisija utvrđuje i brojčano iskazuje rezultat svakog kandidata, računanjem njegove prosečne ocene prema merilima propisanim ovim pravilnikom. U slučaju da dva ili više kandidata nakon primene merila iz stava 1. ovog člana imaju jednak rezultat, prednost ima kandidat za koga Komisija u ponovnom razgovoru utvrdi da najbolje ispunjava zahteve za obavljanje poslova direktora javnog preduzeća.

Dodatak: Pravilnik o merilima za imenovanje direktora JP

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Ivan Odgovori
Priče za malu decu ... na papiru, zna se merilo već odavno
Pero Lozac Odgovori
Koliko smisla ima pravilnik kad se vec svakako zna da ce VD direktori biti izabrani na isto mesto...Strucnost i stranacka pripdnost? Ne budite smesni....MOze komisija doneti 100 svojih misljenja kad zadnju rec ima skupstina koja imenuje...a ostaje kao do sada JKP i JP su podeljena po strankama!
Joakim Vujic Odgovori
Koga vi folirate? Eh, Maglai, puno je, i od tebe!
mrmot Odgovori
... i onda je mrmot zamotao čokoladu ...
*()* Odgovori
Jednako je važno po kojim kriterijumima će biti izabrani članovi komisije koji će na kraju krajeva vrlo subjektivno donositi odluku po mnogim stvarima koji nisu objektivno merljiv.
angelina Odgovori
Psi laju karavan prolazi,..................
bisni Odgovori
Znaci, u startu otpadajau svi sadasnji vedeovci. Ili ce biti jednoglasno prihvaceni "sa svih osam od devet glasova", po matematickim principima Gojka Radica?
Ana Odgovori
Tacka gledista zavisi od sedista.
exsex Odgovori
Dobro sto imaju vremena za ovakve gluposti. Svakako se okrece jedan krug ,takoreci sposobnih i strucnih ljudi, cemu ond ova ceremonija.
miki Odgovori
Sve je to u redu. Samo po ovim kriterijumima Božinovića nemojte izabrati za direktora Suboticagasa. Čoveku je mesto u Otpadu. Nemože se štediti samo da umesto trolisnog toalet papira kupujemo jednolisni. Mnogo više para će ostati za budžet ako se ne kraducka. Dali svi članovi Skupštine opštine i naši vajni političari uredno plaćaju potrošeni gas?
Filozofffff Odgovori
Blablatruć
mile1 Odgovori
Joka ispunjava!
earthworker Odgovori
a ko ocenjuje komisiju od 1 do 3?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.