Komentara: 13
Pregleda: 5926

Donesen Pravilnik o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća

10.10.2014. u 12:39h
Izvor: Subotica.com
Na danas održanoj sednici Gradskog veća, 46. po redu, jedna od tri tačke je bilo donošenje Pravilnika o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica. Kroz Pravilnik definisani su uslovi i načini bodovanja, kao i konačno utvrđivanje idealnog kandidata.
Donesen Pravilnik o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća

Kako stoji u usvojenom dokumentu ovim pravilnikom se propisuju merila prema kojima se u izbornom postupku, ocenjivanjem stručne osposobljenosti, znanja i veština, utvrđuje rezultat kandidata za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica.

Stručna osposobljenost, znanje i veštine kandidata za imenovanje direktora javnog preduzeća ocenjuju se uvidom u podatke iz prijave i dokaze podnete uz prijavu na javni konkurs i usmenim razgovorom sa kandidatom, odnosno na drugi odgovarajući način shodno potrebama rada javnog preduzeća u skladu sa Zakonom kojim se utvrđuje pravni položaj javnih preduzeća i ovim pravilnikom.

Utvrđivanje stručne osposobljenosti

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se proverom sposobnosti kandidata za praktičnu primenu znanja i veština u obavljanju poslova direktora javnog preduzeća određenih u skladu sa Zakonom.

Znanje kandidata ocenjuje se proverom: poznavanja jedne ili više oblasti iz koje je delatnost za čije je obavljanje osnovano javno preduzeće, odnosno poznavanja drugih delatnosti koje obavlja javno preduzeće, poznavanja propisa kojima se utvrđuje pravni položaj javnih preduzeća i privrednih društava, propisa kojima se uređuju uslovi i način obavljanja delatnosti od opšteg interesa, kao i opštih propisa o radu i posebnih oblasti znanja.

Veštine kandidata ocenjuju se proverom: veštine rukovođenja, organizacionih sposobnosti i veštine komunikacije - veština u međuljudskim odnosima.

Ocenjivanje kandidata

Na osnovu usmene provere stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata, Komisija za imenovanje Grada Subotice ocenjuje kandidate ocenom od jedan do tri (1 - ne zadovoljava, 2 - delimično zadovoljava i 3 - u potpunosti zadovoljava).

Pitanja za usmenu proveru stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata unapred priprema Komisija.

Provera stručne osposobljenosti

Stručna osposobljenost kandidata proverava se i uvidom u predlog programa rada i razvoja preduzeća. Svaki član Komisije ocenjuje predlog programa rada i razvoja preduzeća pojedinačno, ocenom od jedan (1) do pet (5). Pri ocenjivanju predloga programa, uzima se u obzir predloženo unapređenje rada i razvoja preduzeća sa stanovišta kvalitetnijeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja delatnosti.

Pod radnim iskustvom u smislu stava 1. ovog člana, smatra se ukupno radno iskustvo koje je kandidat stekao, radno iskustvo koje je kandidat stekao na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće, kao i radno iskustvo koje je kandidat stekao na rukovodećim položajima.

Ocenjivanje stručne osposobljenosti kandidata

Stručna osposobljenost kandidata stečena ukupnim radnim iskustvom ocenjuje se ocenom jedan ili dva (iskustvo od četiri do deset godina - 1, iskustvo od preko deset  godina - 2).

Ocenjivanje stručne osposobljenosti kandidata na rukovodećim položajima

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se i stečenim radnim iskustvom na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće ili stečenim radnim iskustvom na rukovodećim položajima.

Bodovanje

Komisija utvrđuje i brojčano iskazuje rezultat svakog kandidata, računanjem njegove prosečne ocene prema merilima propisanim ovim pravilnikom. U slučaju da dva ili više kandidata nakon primene merila iz stava 1. ovog člana imaju jednak rezultat, prednost ima kandidat za koga Komisija u ponovnom razgovoru utvrdi da najbolje ispunjava zahteve za obavljanje poslova direktora javnog preduzeća.

Dodatak: Pravilnik o merilima za imenovanje direktora JP

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5926

Povezana vest

Povezane teme

javna preduzeća

gradsko veće

izbor direktora javnih preduzeća

sednica gradskog veća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.