Komentara: 14
Pregleda: 5366
Foto

Dokle se stiglo sa sprovođenjem projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš

22.03.2019. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Subotički "Vodovod" na godišnjem nivou raspolaže sa 600 hiljada evra za razvoj, investicije i infrastrukturu, što znači da bi mu trebalo oko 316 godina da reši sve probleme bez tuđe pomoći i sredstava, izjavio je direktor ovog preduzeća Đerđ Šugar, na današnjoj konferenciji za medije povodom Svetskog dana voda, koju su zajednički organizovali Skupština grada Subotice, JKP "Vodovod i kanalizacija", JP "Palić – Ludaš" i "Park Palić d.o.o".
Dokle se stiglo sa sprovođenjem projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš

Na konferenciji je bilo reči o važnosti poštovanja ljudskog prava na vodu, o projektu "Aquarius – Vodni agent Dunavske regije" za decu osnovno školskog uzrasta koji se u našem gradu sprovodi već dve decenije, dok je najveća pažnja bila posvećena projektu zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, investiciji vrednoj 6,5 miliona evra koju finansira Nemačka razvojna banka. Prema rečima Ervina Molnara, rukovodioca Jedinice za upravljanje projektom zaštite biodiverziteta, neke od investicionih mera su već u toku, kao što je izrada projekta zaštitnog zelenog pojasa oko oba jezera.

Projekat će podrazumevati krčenje invazivnih biljaka i sadnju autohtonih vrsta koje će izolovati štetna dejstva poljoprivrednih aktivnosti, a time sačuvati vodu u jezerima. U oviru zaštitnog pojasa, postojaće inspekcijska staza koju će koristiti upravljač  JP "Palić – Ludaš" i osmatračnice koje će biti dostupne javnosti, dok će oko četvrtog sektora jezera Palić biti projektovana pešačko-biciklistička staza - rekao je Molnar, dodajući da bi projekat zaštite biodiverziteta jezera trebalo da traje ukupno 36 meseci, dve godine za realizaciju najvećeg dela investicionih mera, a godinu dana za propratne i nepredviđene aktivnosti. - Najveći zastoj je nastao kod analize subotičkog prečistača otpadnih voda, gde je "KFW" banka poslala nezavisnog eksperta da izvrši dodatne analize kako bi se utvrdilo na koji način možemo da poboljšamo rad postojenja. S obzirom na to da najveći deo voda jezera Palić i Ludaš dobijaju upravo preko prečistača, neophodno je da isti bude u što boljem stanju.

Dokle se stiglo sa sprovođenjem projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš

Značajan deo ovog projekta odnosi se i na proširenje kanalizacione mreže u naselju Palić i izgradnju crpne stanice s potisnom kanalizacijom između postojećeg gravitacionog voda na Paliću, pa sve do subotičkog prečistača. Kako je istakao Đerđ Šugar, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", tokom prethodnih 20 godina, pokrivenost kanalizacionom mrežom na Paliću kretala se oko 35 odsto, dok će nakon realizacije ovog projekta, ta pokrivenost iznositi preko 80 odsto.

Izgradnja potisnog voda u dužini oko 5,5 kilometara s crpnom stanicom, omogućiće da se fekalne, industrijske i otpadne komunalne vode iz domaćinstava odvode do gradskog prečistača, koje su se do sada ulivale u jezero Palić i Ludaš, remeteći njihov biodiverzitet. Takođe, cilj je i da se tretmanom ovih voda na gradskom prečistaču smanji koncentracija fosfora s maksimalno dozvoljenih 1 miligram po litru prečišćene vode do nivoa između 0,3 do 0,5 miligrama - rekao je Šugar. 

Naredne nedelje očekuje se i početak aktivnosti koje su u vezi s biomanipulacijom, odnosno izlovom invazivnih vrsta riba iz četvrtog sektora jezera Palić, a kako je objasnio Vinko Tamaš iz JP "Palić – Ludaš", najveći problem predstavljaju babuške i srebrni karaš, za koje su prethodno sprovedena istraživanja pokazala da čine oko 95 odsto ukupne populacije riba.

Tu su još sunčanica i američki patuljasti somić, koje su takođe veoma opasne invazivne vrste za naše vode, te je plan da ih u što većoj količini izvadimo iz četvrtog sektora Palića, tako da se autohtone, odnosno domaće vrste, poput šarana, smuđa, grgeča i štuka sačuvaju i da se u što većoj meri poboljša stanje jezera i mogućnost njihovog razmnožavanja. Plan je da izvadimo oko 20 do 30 tona ribe, pre tri godine je izvađeno 16 tona babuški, što je svega 10 odsto njene populacije, dok će sve autohtone vrste koje se izvade biti vraćene u jezero - poručio je Tamaš.

Izvor: Subotica.com
Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe" Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe" Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe" Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe" Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe" Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe" Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe" Konferencija "Voda je osnovno ljudsko pravo - ne ostavljajte nikoga iza sebe"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5366
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

Park Palić

jp palić ludaš

svetski dan voda

đerđ šugar

biodiverzitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.