Komentara: 21
Pregleda: 4708
Foto

Dogovorena intenzivnija saradnja Subotice i Egipta

30.01.2021. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Saradnja Subotice i Egipta može da se podigne na viši nivo, naročito u oblasti poljoprivrede, IT sektora, kulture i turizma, a naš grad će se uključiti i u aktivnosti nedavno sklopljen sporazum između privrednih komora Vojvodine i Aleksandrije – dogovoreno je danas prilikom posete Amr Alguvejlija, ambasadora Arapske republike Egipat.
Dogovorena intenzivnija saradnja Subotice i Egipta

Diplomatski odnosi Beograda i Kaira ulaze u 113. godinu, a ambasador Alguvejli je prvi diplomata Egipta koji je posle više od dve decenije posetio naš grad, .

- Konstatovali smo da su dobri i prijateljski odnosi Egipta i Srbije čvrsta osnova za jačanje saradnje na lokalnom nivou. Predstavili smo  sav privredni, turistički i kulturni potencijal Subotice i Palića, kao i projekte koji se realizuju. Zajedno smo došli do zaključka da postoji prostor za proširenje saradnje u mnogim privrednim granama – istakao je gradonačelnik Stevan Bakić. – Spoljnotrgovinska razmena između Egipta i preduzeća SBO  u prošloj godini iznosila je 300 hiljada dolara.  Iako je to za 197 odsto više nego 2019. godine složili smo se da je učešće naših reduzeća na tržište Egipta jako skromno.

Dogovorena intenzivnija saradnja Subotice i Egipta

Nedavno je skloljena saradnja Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Aleksandrije i dogovoreno je da se Subotica priključi tom procesu.

- Cilj nam je da se naša saradnja još ojača na ovostrano zadovoljstvo – poručio je gradonačelnik.

Ambasador Amr Alguvejli je oduševljen kulturnim bogatstvom i privrednim potencijalom Subotice

- Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i to će biti temelj za buduću saradnju na poljima ekonomije i trgovine i  kulture i turizma.  Dogovarali smo kako da unaredimo saradnju putek Privredne komore Vojvodine, kao i turističke saradnje s obzirom da Beograd i Kairo deli samo tri sata leta. Egipat ima 100 miliona ljudi i kada bi samo deo došao saradnja u turizmu bi bila mnogo veća, i zato ćemo potencijale Srbije i Subotice predstaviti našim građanima – smatra ambasador Alguvejli. – Što se tiče poljoprivrednih proizvoda saradnju možemo da ostavrimo u trgovini pšenicom, kukuruzom i drugim proizvodima koje Srbija izvozi. Tu je i keramika, finalni proizvodi, ali i IT sektor.

Dogovorena intenzivnija saradnja Subotice i Egipta

Ambasador Alguvejli je čestitao veliki jubilej Gradske biblioteke, kojoj će pokloniti knjige iz Egipta i čuvene Aleksandrijske biblioteke.

- Čuo sam mnogo o festivalima koji se održavaju u Subotici i bila bi nam čast da dovedemo različite trupe iz Egipta, a pozvali bi i kulturne radnike da posete Egipta – dodao je ambasador.

Izvor: Subotica.com
Prijem za ambasadora Egipta Prijem za ambasadora Egipta Prijem za ambasadora Egipta Prijem za ambasadora Egipta Prijem za ambasadora Egipta Prijem za ambasadora Egipta Prijem za ambasadora Egipta Prijem za ambasadora Egipta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 4708
Povezane teme

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.