Komentara: 78
Pregleda: 11588
Video
Foto

"Dobro jutro badnjače" - održana tradicionalna seča badnjaka u Subotici

06.01.2023. u 10:47h
Izvor: Subotica.com
Ranom zorom, više stotina Subotičana svih generacija uputilo se u šumu na Makovoj sedmici u seču badnjaka.
"Dobro jutro badnjače" -  održana tradicionalna seča badnjaka u Subotici

Kako običaji nalažu, domaćini pre izlaska sunca odlaze u šumu po badnjak koji se tek sa prvim mrakom, zajedno sa slamom, unosi u kuću. Bira se mlado stablo, a pre nego što ga poseče domaćin ga pozdravlja rečima "dobro jutro badnjače. Pravila nalažu da se drvo uvek zaseca sa istočne strane, jer treba da padne na Istok. Domaćin se trudi da to učini iz jednog ili najviše tri udarca.

Kod pravoslavnih hrišćana badnje drvo simboliše Hrista. Ono nam skreće pažnju na to da je Hristos, kao jedna mladica tog hrasta, sasečen. Upravo ta mladica, kojoj je potrebna svetlost i toplota, čuva život od smrti i razgoni mrak iz ljudskih života - priča protonamesnik Dragan Stokin, starešina Hrama svetog Vaznesenja Gospodnjeg i podseća da je važno da živimo autentičnim hrišćanskim životom - Srećan čovek je onaj koji usrećuje druge. Ako se trudimo da usrećimo sebe, a da pritom ožalostimo nekog drugog, teško da će i nama biti dobro. Zato treba da se volimo, da živimo u bratskoj ljubavi, da pomažemo jedni drugima i da podupiremo jedni druge, samo tako će svima biti dobro.

"Dobro jutro badnjače" -  održana tradicionalna seča badnjaka u Subotici

LOŽENJE BADNJAKA NA TRGU Litija će u 17h krenuti od Hrama svetog Vaznesenja Gospodnjeg ka Gradskom trgu gde će biti upriličeno loženje badnjaka, prigodan program i narodno veselje. Nakon toga, od 21h  u SKC "Sveti Sava" biće održano guslarsko veče. Loženje badnjaka tradicionalno će biti upriličeno i u porti hramova na Paliću i Aleksandrovu.

I ovog Badnjeg dana naš sugrađanin Dejan Anđelović sa naslednicima je prisustvovao seči badnjaka, a kako kaže najradosniji hrišćanski praznik provešće u krugu porodice i miru Božjem.

Za nas pravoslavne hrišćane ovo je najradosniji praznik, najava rođenja Hristovog. Mnogo nam znači da u krugu najbližih obeležimo ovaj dan, da se radujemo i da se nadamo da nam slede dani radosti, mira i blagostanja - navodi ovaj domaćin koji će Badnji dan proslaviti u krugu najuže porodice - Sutra, na Božić okupiće se cela familija i praznik rođenja Hristovog ćemo proslaviti u skladu sa svim običajima i, što je najvažnije, u miru Božjem.

"Dobro jutro badnjače" -  održana tradicionalna seča badnjaka u Subotici

Večeras se badnjak stavlja na ognjište, maže medom i celiva. Uz badnjak, u kuću se unosi i slama u koju se stavljaju mali poklončići koje deca traže "pijučući". 

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta, pa će se za večeru služiti uglavnom riba i pasulj.

Ovo je praznik mira i iščekujuće radosti, pa zavađeni danas treba da se pomire kako bi dan rođenja Isusa Hrista proveli u miru i ljubavi.

"Dobro jutro badnjače" -  održana tradicionalna seča badnjaka u Subotici

Izvor: Subotica.com
Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici Organizovani odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 78
Pregleda: 11588
Povezane teme

skc sveti sava

seča badnjaka

badnji dan

dragan stokin

srpska pravoslavna crkva

dejan anđelović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.