Komentara: 12
Pregleda: 10865
Foto

Dobra volja, malo boje i sve izgleda mnogo bolje

28.05.2018. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko ste tokom proteklog vikenda prolazili ulicom Jo Lajoša, mogli ste da zastanete kod broja 69 i vidite kako su se stanari udružili sa jednim sugrađaninom u cilju ulepšavanja fasade, te oplemenjavanja njihovog zajedničkog prostora.
Dobra volja, malo boje i sve izgleda mnogo bolje

Ibojka Đokić živi u ulazu Jo Lajoša 69 još od vremena kada je zgrada sagrađena, a otkako je prošle godine postala upravnica ove stambene zajednice, želela je svoje slobodno vreme da uloži u njeno održavanje, ulepšavanje i očuvanje. Prema njenim rečima, ideja da se tunel stambene zgrade oplemeni umetničim delom, potekla je od starijih stanara, koji su uz podršku mladih želeli da zaštite fasadu od daljeg ispisivanja i propadanja.

- Kada smo prošle godine prekrečili fasadu, za mesec dana je bila ispisana. Pošto nismo želeli odmah da je prekrečimo, jer bi nakon kratkog vremena ponovo bila ispisana, sačekali smo koji mesec da je sredimo, ali je problem bio što je boja izbijala. Kada je konačno došlo proleće, na sastanku smo razgovarali da bi bilo zgodno to da prekrijemo nekim lepim i svedenim grafitima ili da površinu iznajmimo kao reklamni prostor kako bi se zaštitila. Međutim, kako prostor nije bio atraktivan, niko se nije javio da iznajmi, a jedan mlađi stanar preporučio mi je i povezao sa njegovim prijateljem, umetničkim dizajnerom, kako je i došlo do ove akcije - priča Đokić.

Dobra volja, malo boje i sve izgleda mnogo bolje

Radovi na uređenju započeli su u subotu, a do nedelje uveče na fasadi zgradinog tunela osvanuo je grafit sa motivima prirode i porukom "Naša bašta".

- Pre oko nedelju dana, razmišljali smo šta bismo mogli da nacrtamo. Moja ideja bila je da se oslikaju ekološki motivi, te smo na sastanku zajednički doneli odluku da se zid ukrasi motivima prirode uz poruku "Naša bašta", kako bi se nadovezao sa prirodnom baštom koja se nalazi odmah nakon izlaska iz tunela. Momak koji je oslikao grafit radio je volonterski, a takođe je obećao da će, kada bude imao više vremena, oslikati zid s druge strane koji je mnogo veći, te će imati više prostora za neko novo umetničko delo - objašnjava naša sagovornica, dodajući da su stanari oduševljeni novim izgledom fasade.

Dobra volja, malo boje i sve izgleda mnogo bolje

Da je ovo samo jedna u nizu mnogobrojnih akcija, potvrđuje Ibojka Đokić dodajući da su prošle godine, dobrovoljnom akcijom stanari okrečili fasadu i unutrašnjost zgrade, od prizemlja do sedmog sprata, i to od zajedničkog novca koji se uplaćuje za etažnu nadoknadu. Nedavno su ofarbali prozore, klupe i šahte, te sredili zajedničke prostorije zgrade, a ima još nekoliko akcija po kojima se ova stambena zajednica ističe kao pozitivan primer.

- Sakupljamo plastične boce koje recikliramo, dok čepove skidamo i prilažemo za humanitarne akcije. Takođe, sakupljamo limenke, papir, metal i staru elektroniku, a dobijeni novac ulažemo u održavanje zgrade. Stalo nam je da naša stambena zajednica bude uredna, lepa i čišta, i ovo nije samo moja, već zasluga svih stanara od kojih imam veliku podršku i sa kojima zajedno odlučujem šta će se dalje raditi - ističe Đokić.

Ukoliko i vi imate neki primer građanskog udruživanja koji je za rezultat imao oplemenjivanje životnog prostora, pišite nam na mejl redakcija@subotica.com i rado ćemo izaći na teren i napraviti reportažu.

Izvor: Subotica.com
Umetničko dekorisanje zidova zgrade Umetničko dekorisanje zidova zgrade Umetničko dekorisanje zidova zgrade Umetničko dekorisanje zidova zgrade Umetničko dekorisanje zidova zgrade Umetničko dekorisanje zidova zgrade Umetničko dekorisanje zidova zgrade Umetničko dekorisanje zidova zgrade
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 10865
Povezane teme

grafiti

lepe vesti

oslikavanje fasade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.