Komentara: 4
Pregleda: 2131
Foto

Đaci informatički opismenjavali starije sugrađane

17.12.2019. u 16:27h
Izvor: Subotica.com
Kako bi im približili moderne tehnologije i osposobili ih za njihovu svakodnevnu upotrebu, đaci Politehničke škole održali su danas prvi u nizu časova informatičke pismenosti za članove Gradskog udruženja penzionera, kojima su u toku dvočasa objašnjavali osnove korišćenja računara, mobilnih telefona i interneta.
Đaci informatički opismenjavali starije sugrađane

Da će posle 62 godine ponovo sesti u đačku klupu, dok će na mestu profesora biti njena praunuka, Liza Trenka nije mogla ni da sanja, a ipak je pažljivo slušala sve što je mogla da nauči o računarima, korišćenju mobilnih telefona i društvenih mreža.

- Prijavila sam se jer do sada uopšte nisam ništa znala da radim i hoću malo da se unapredim - rekal je Liza, prisećajući se kako je to bilo kada je pohađala školu. - Ja sam u ono vreme završila Ekonomsku školu, ovo leto smo obeležili 62 godine od mature, a mi smo tada imali najobičniju tablu, jako zlatne profesore i za one prilike Ekonomska škola je bila na glasu. Sećam se da sam putovala svakog dana, tamo i nazad iz Bajmoka, i tako četiri godine.

Đaci informatički opismenjavali starije sugrađane

Zadovoljstvo nije krila ni njena paunuka Ivona Šafranji, učenica Politehničke škole, koja je s velikim oduševljenjem i razmevanjem objašnjavala i podučavala Lizu, ne bi li joj olakšala svakodnevnu upotrebu modernih tehnologija.

- Jako je zanimljivo, jer nisam očekivala da moja prabaka ne zna ovoliko, ali zapravo i jesam, jer u njihovo vreme nije bilo računara i drago mi je što mogu da je naučim da od sada i ona može da se ponaša kao mi koji znamo - objasnila je Ivona.

Đaci informatički opismenjavali starije sugrađane

Ideja o času informatičke pismenosti za naše starije sugrađane, potekla je od članova Gradskog udruženja penzionera, koji su se s ovom molbom obratili Nataši Aleksić, članici Gradskog veća zaduženoj za oblast obrazovanja. U dogovoru sa Politehničkom školom, zamišljeno je da se organizuju dvočasi za po 10 polaznika, a interesovanje je do sada pokazalo oko stotinu članova Udruženja, rešenih da unaprede svoje informatičko znanje.

- Živimo u vremenu u kojem se sve veoma brzo menja i ukoliko ne možemo da uhvatimo korak sa vremenom u kojem živimo, vrlo često se osećamo izolovano. Zbog toga je ovaj čas informatike značajan za naše penzionere, jer će im omogućiti da uhvate taj korak sa vremenom, u čemu se ogleda značaj ovog malog, ali zapravo velikog projekta - kazao je Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Đaci informatički opismenjavali starije sugrađane

Osim što je podržala i pomogla realizaciju ideje, članica Gradskog veća ukazala je na važnost međugeneracijske solidarnosti, ističući da za znanje nikada nije kasno ukoliko za to postoji volja i želja.

- Ovo je pozitivan primer međugeneracijske solidarnosti, a to je ono najvažnije iza čega stoji Politehnička škola, a mi kao lokalna samouprava smo tu da to podržavamo, jer koliko mladi mogu da učine život lepšim starijima, toliko i starijim mogu da obogate njihov život i ispričaju im kako je to bilo ranije, a kako je danas - poručila je Nataša Aleksić.

Izvor: Subotica.com
Čas informatike za starije sugrađane Čas informatike za starije sugrađane Čas informatike za starije sugrađane Čas informatike za starije sugrađane Čas informatike za starije sugrađane Čas informatike za starije sugrađane Čas informatike za starije sugrađane Čas informatike za starije sugrađane
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2131
Povezane teme

politehnička srednja škola

iso planić

penzioneri

gradsko udruženje penzionera

nataša aleksić

informatička pismenost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.