Komentara: 2
Pregleda: 1698

Dijabetes kod dece - uz adekvatnu terapiju se živi normalno

14.11.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Subotici prethodne godine lečeno je četvoro dece sa novootkrivenom šećernom bolešću, a ove godine do sada je dijabetes dijagnostikovan kod petoro dece.
Dijabetes kod dece - uz adekvatnu terapiju se živi normalno

Za dečji uzrast karakterističan je dijabetes tip 1, odnosno insulin zavisna šećerna bolest koja nastaje zbog autoimune destrukcije beta ćelija, koja dovodi do hroničnog nedostatka insulina, objašnjava dr Tatjana Ilić, pedijatar endokrinolog u subotičkoj Opštoj bolnici na Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

- Tokom ove godine, do sada smo dijagnostikovali pet novih pacijenata sa insulin zavisnim dijabetesom. Tokom prošle godine imali smo 4 novootkrivena slučaja, a izvestan broj dece lečen je zbog akutne komplikacije ranije otkrivene bolesti, ketoacidoze - objašnjava dr Ilić.

Dijabetes kod dece - uz adekvatnu terapiju se živi normalnoPojačana žeđ, učestalo mokrenje, izražena glad koja je praćena gubitkom telesne težine neki su od karakterističnih simptoma koji mogu ukazati na prisustvo šećerne bolesti kod najmlađih.

Kod male dece, koja su ostavila pelene, prvi znak može biti ponovno umokravanje, kao i pojava kandidijaze u genitalnoj regiji kod devojčica. Kada se jave prvi simptomi bolesti, ona ne može dugo ostati neprepoznata, jer neminovno dovodi do razvoja ketoacidoze, odnosno ozbiljnog stanja praćenog povraćanjem, opštom slabošću, bolovima u stomaku, znacima teške dehidratacije i poremećajem stanja svesti. Zato je cilj da se dijagnoza postavi što ranije, pre nastanka ove životno ugrožavajuće akutne komplikacije bolesti - priča sagovornica.

SVAKA SUMNJA NA POJAVU DIJABETESA RAZLOG JE ZA HITNU PROVERU NIVOA ŠEĆERA U KRVI Kod većine obolelih od dijabetesa tip 1 (kod oko 80 odsto ljudi sa ovom dijagnozom) početak bolesti je nastao u detinjstvu ili adolescenciji. Bolest je retka kod odojčadi i male dece. Učestalost se progresivno povećava sa hronološkim uzrastom, sve do adolescencije, a po završetku rastenja pokazuje oštar pad. Najveća incidenca se registruje u uzrastu od 5 do 7 godina i u vreme puberteta (vrhunac 12 godina). U većem riziku za nastanak ove bolesti su deca u čijoj porodici već postoje članovi oboleli od šećerne bolesti, ali se ona ipak najčešće javlja sporadično i rezultat je međusobne povezanosti genetske predispozicije i nepovoljnih uslova spoljne sredine - objašnjava dr Tatjana Ilić.

Za postavljanje dijagnoze, uz prisustvo klasičnih simptoma bolesti, dovoljno je jedna izmerena vrednost šećera u krvi viša ili jednaka 7mmol/l (mereno ujutu, na prazan stomak), ili vrednost veća ili jednaka 11,1 mmol/l izmerena u bilo koje doba dana.

U slučaju odsustva simptoma, dijagnoza se postavlja na osnovu dve nasumično određene povišene vrednosti šećera u krvi. Lečenje dijabetesa tip 1 podrazumeva doživotnu primenu subkutanih injekcija insulina, kojima se reguliše nivo šećera u krvi. Insulin se daje po različitim režimima, u zavisnosti od stadijuma bolesti i uzrasta pacijenta, ali je pravilo da je regulacija bolesti bolja u slučaju primene većeg broja dnevnih doza insulina, čime se imitira prirodni način lučenja - kaže dr Ilić i dodaje da je dijabetes tip 1 genetski determinisana bolest - Nasleđuje se genetski uslovljena sklonost za nastanak oštećenja beta ćelija pankreasnih ostrvaca, a okidač za pojavu bolesti predstavljaju činioci iz okoline (infekcija, toksini, specifične nutritivne materije, fizički i emocionalne stresne reakcije i drugo).

Dijabetes kod dece - uz adekvatnu terapiju se živi normalnoIako, uz pravovremeno postavljanje dijagnoze i primenu savremenih principa terapije, osobe obolele od šećerne bolesti imaju nesmetan razvoj i ostvaruju najzahtevnije lične i životne ciljeve, suočavanje sa dijagnozom veliki je šok kako za mališane, tako i za njihove roditelje. U cilju pružanja podrške deci i njihovim porodicama u našem gradu već čitavu deceniju funkcioniše Udruženje "Plavo srce 024".

Suočavanje sa dijagnozom je veoma teško. Mojoj ćerki je sa sedam i po godina dijagnostikovan dijabetes. Sećam se, raspitivao sam se gde mogu da potražim neku pomoć, ali tada se niko nije bavio decom sa ovom dijagnozom. Nas nekoliko roditelja se udružilo i oformilo ovo udruženje u nameri da baš u tim prvim nedeljama po dobijanju dijagnoze budemo na usluzi deci i njihovim roditeljima, jer apsolutno razumemo i znamo koliki je to šok - priča Nebojša Bulatović, predstavnik ovog udruženja koje trenutno broji oko 50 članova, od kojih najmlađi ima svega četiri godine.

SA DIJABETESOM MOŽE NORMALNO DA SE ŽIVI - Najvažnije je da deca i njihovi roditelji nauče da drže šećer pod kontrolom. Nauka napreduje i siguran sam da će u skorijoj budućnosti doći do novog napretka i da deca više neće morati toliko da se bodu i kontolišu. Oni koji imaju ovo dijagnozu treba da nauče da žive sa njom, jer se može kvalitetno živeti 70, 80 pa i 100 godina - poručuju iz Udruženja "Plavo srce 024".

Članovi ovog udruženja pružaju podršku, pomoć i adekvatnu edukaciju od momenta dobijanja dijagnoze, kako bi deca što pre naučila da žive sa dijabetesom. 

Edukacije drže eminentni stručnjaci iz oblasti endokrinologije, fizičke aktivnosti i ishrane. Dakle, pokrivamo sve one oblasti koje su važne za život sa ovom dijagnozom. Takođe, trudimo se da edukujemo prosvetne radnike i drugare iz odeljenja kako bi pružili podršku i pomogli deci da žive sa dijabetesom - priča Bulatović.

Dijabetes kod dece - uz adekvatnu terapiju se živi normalnoSva deca iz Udruženja "Plavo srce" imaju dijabetes tip 1, odnosno insulin zavisnu šećernu bolest.

U poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji postoje pomaci po pitanju inovativnih metoda u lečenju dijabetesa tip 1, tako da je omogućeno korišćenje insulinskih pumpi. U našem udruženju trećina dece ima pumpu. Pravilnik RFZO-a je malo rigorozan po tom pitanju, jer se traži da je neregulisan dijabetes poslednja tri meseca. Isulinska pumpa je približna našem pankreasu koji luči insulin, tako da ona adekvatno zamenjuje taj nedostatak.  Deca koja ih koriste moraju biti vešta u računanju i u pretvaranju ugljenih hidrata u jedinice i drugo - objašnjava Bulatović.

Iz ovog udruženja navode da imaju dobru saradnju sa Opštom bolnicom Subotica.

Roditelje čijoj deci je dijagnostikovan dijabetes već u bolnici informišu o postojanju našeg udruženja i našim aktivnostima, a imamo i Fejsbuk profil. Takođe, funkcioniše i viber grupa. Osim što organizujemo edukacije i predavanja, imamo i brojne radionice koje se realizuju u našim prostorijama na kojima se deca druže, razmenjuju iskustva i pružaju podršku jedni drugima - zaključuju iz ovog subotičkog udruženja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1698
Povezane teme

opšta bolnica

dijabetes

svetski dan borbe protiv dijabetesa

udruženje plavo srce 024

plavo srce

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.