Komentara: 63
Pregleda: 45296

Digitalna televizija na kablovskom sistemu u Subotici

10.02.2014. u 13:10h
Izvor: Subotica.com
Kablovski TV sistem u Subotici prethodne nedelje je pretrpeo određene izmene koje su jednom delu korisnika donele značajno kvalitetniju sliku u vidu velikog broja digitalnih kanala, dok je jedan deo korisnika koji to ili nisu primetili (nisu podesili uređaje) ili nisu u tehničkoj mogućnosti ostao uskraćen za detalje - šta se to desilo u CATV sistemu, odnosno šta će se dešavati u narednom periodu. Kako bismo građanima pomogli da bolje razumeju situaciju obratili smo se nadležnom operateru i zamolili ih za neke detalje, koje možete da pročitate u nastavku.
Digitalna televizija na kablovskom sistemu u Subotici

Kao što smo i najavili pre nedelju dana, kablovski sistem Pošta NET-a je krenuo u proces nadogradnje sistema koji podrazumeva pružanje digitalnog, visokokvalitetnog TV signala u MPEG2 i MPEG4 kompresiji.

Iako je ova promena blagovremeno najavljivana, veliki broj građana u neku ruku ostao je iznenađen, u najmanju ruku zbunjen, pa smo iskoristili priliku i kontaktirali provajdera kablovskog sistema i dobili neke odgovore koji će nadamo se pomoći u boljem razumevanju ovih promena.

Pre svega važno je da se razjasne neki termini pa ćemo navesti i ukratko pojasniti neke od najčešćih, koje ćemo i koristiti u ovom tekstu.

Kablovski sistem u Subotici je do prošle nedelje emitovao kanale isključivo u analognom režimu, što je bio kvalitet slike kakav smo imali poslednjih dvadesetak godina. Prelaskom na digitalno emitovanje korisnici kablovskog sistema od sada imaju mogućnost da gledaju praktično sve kanale koje su dosad gledali u analognom, ali u mnogo kvalitetnijem formatu i kvalitetu, praktično za istu pretplatu.

Digitalna televizija na kablovskom sistemu u Subotici

Digitalni kanali prolaze kroz istu mrežu kao što su do sada išli, a idu i dalje, analogni kanali. Za primanje digitalnog signala neophodno je da korisnik na svom TV uređaju ima podršku za DVB-C standard, što je standard za kablovski sistem, dok je DVB-T (Terrestrial) i DVB-T2 namenjeno takođe za prijem digitalnog signala, ali za zemaljski prijem (preko spoljnih antena).

Važno je istaći, ono što su i nama više puta pomenuli, da je proces digitalizacije još uvek u eksperimentalnoj fazi i da ne vide svi korisnici ovog sistema sve digitalne kanale, a to dosta zavisi od dela grada, ali i pre svega od opreme i tipa televizora koji korisnik poseduje.

Većina digitalnih kanala se emituje u MPEG2 standardu što podržava većina novijih televizora (grubo, od 2010. pa nadalje) koji imaju integrisan uređaj za prijem digitalnog signala, dok se nekoliko kanala emituje u MPEG4 kompresiju koji ima značajno bolji kvalitet, približan HD kvalitetu.

Korisnici koji imaju DVB-C standard sigurno imaju MPEG2 standard, što znači da će moći da gledaju većinu digitalnih kanala, dok za gledanje ovih preostalih biće potrebna nadogradnja tehničke opreme, u smislu nabavke SET TOP BOX-a, uređaja koji podržava DVB-C standard i MPEG4 kompresiju. Pošta NET već od danas nudi mogućnost podnošenja zahteva za izdavanje uređaja za prijem digitalnog signala, a kako saznajemo već od naredne nedelje korisnici će moći i preuzeti sam uređaj. Sedište Pošta NET-a se nalazi na adresi Park Rajhl Ferenca 17 (Pošta 2), na drugom spratu.

Kako bismo maksimalno uprostili sve ovo pokušaćemo da ilustrujemo kroz konkretno stanje.

Iz kablovskog sistema 12 kanala iz analognog opsega je prebačeno na druge lokacije kako bi se napravilo mesta za digitalne kanale - oni nisu ukinuti, već su premešteni na drugu lokaciju. Važno je napomenuti da zbog tehničkih karakteristika TV uređaja, ali i kablovske mreže neki delovi grada neće biti u mogućnosti da prate ovih 12 kanala.

Da biste gledali digitalne kanale uređaj mora da ima DVB-C tjuner, da kod pretrage kanala izaberete prijem preko kablovske (CABLE), a ne zemaljski (ANTENNA). Na nekim televizorima kao zemlju prijema neophodno je da se navedu Finska, Švedska ili Nemačka. Trenutno ako imate ovakav uređaj, koji uz to podržava i MPEG4 standard među digitalim kanalima imaćete oko 130 kanala, od kojih je desetak zaključano (PayTV).

Da bi se pratili titlovi na kanalima na kojima je to ranije bilo moguće, na samom TV uređaju neophodno je dozvoliti prikaz titlova (subtitles).

Digitalna televizija na kablovskom sistemu u Subotici

Korisnici koji nisu u tehničkoj mogućnosti da prate digitalne kanale nastaviće da prate sedamdesetak kanala u analognom emitovanju. Ukoliko korisnik želi da nabavi uređaj za praćenje digitalnih kanala na kablovskom sistemu može samostalno da nabavi uređaj, ali treba obratiti pažnju da isti podržava DVB-C standardMPEG2 odnosno MPEG4 kompresiju.

Iskoristićemo priliku još jednom da napomenemo da je proces digitalizacije u eksperimentalnoj fazi i da će se u narednom periodu dešavati još neke promene i unapređenja.

- LISTA DIGITALNIH KANALA U KABLOVSKOM SISTEMU U SUBOTICI

Većina digitalnih kanala je uključena u osnovnu pretplatu koja sadrži više od 100 TV kanala od kojih, za nekih desetak plaća se dodatna pretplata i oni potpadaju pod PayTV paket. Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona na brojeve 0800-201-200, 024/634-089 i 024/634-090 i na sajtu Pošta NET-a.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 63
Pregleda: 45296

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Povezane teme

kablovska televizija

digitalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.