• Pregleda: 2467

Devenport: Nema novih uslova, otvaranje poglavlja ove godine

U prostorijama Jevrejske opštine u ponedeljak šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport održao je predavanje na temu aktuelnih dešavanja oko pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.
Devenport: Nema novih uslova, otvaranje poglavlja ove godine

Domaćin Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine podsetio je na brojne važne korake, koje je naša zemlja već učinila u procesu evrointegracija.

- Uvođenje bezvizvog režima bio je prva etapa na putu ka EU, potom je 2009. godine Lisabonskim sporazumom formirana delegacija EU u Srbiji, a iste godine došlo je do potpisivanja sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima – istakao je Sabadoš. - Pre tri godine Srbija je dobila status kandidata, a potpisan je i Sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Zbog svih ovih stavki koje je Srbija proteklih godina ispoštovala, po rečima Majkla Devenporta, britanskog diplomate i bivšeg ambasadora, nema novih uslova za ulazak Srbije u EU.

- Kao što je rekla Federika Mogerini tokom boravka u Beogradu nedavno - nema novih uslova – naglasio je Devenport. -Sada je na redu otvaranje prvih poglavlja u pregovorima, čemu prethodi izrada poslednjeg nacrta akcionog plana za poglavlje 23, a potom i za poglavlje 24. Kada će nova poglavlja biti otvorena, za sada je teško reći, ali u svakom slučaju to će biti tokom ove godine.

Devenport je naglasio da veruje u evropsku budućnost Srbije i da pristupanje EU ne može da se završi bez svih članica Zapadnog Balkana.

- Srbija je napravila velike korake, pre dve godine Srbija dobila status kandidata za članstvo, prošle godine zvanično su otvoreni pregovori, a sada su u toku završeni pregledi svih 35 poglavlja. Sada možemo da otvorimo i da konkretno počnemo sa pregovorima u vezi sa pojedinačnim poglavljima u pregovorima - dodao je Devenport. - Svi smo svesni da ima mnogo zadataka, zbog toga će pregovori početi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije, borbom protiv diskriminacije i slobodom medija.

Na pitanje o stavu EU po pitanju učešća Srbije na paradi 9. maja u Moskvi, Devenport je rekao da je “na svakoj zemlji da odredi u čemu i gde će da učestvuje”.

- To je veliki datum za zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog velikog broja njihovih žrtava tokom Drugog svetskog rata i predstavnici EU će dan ranije položiti vence u Moskvi. Zbog Šumanove dekleracije to je veliki dan i za EU, kada razmišljamo o počecima EU i o budućnosti naše zajedničke evropske vizije. Uključujući i Srbiju kao buduću zemlju članicu – jasan je Devenport.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Neša (Glodur) Odgovori
"To je veliki datum za zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog velikog broja njihovih žrtava tokom Drugog svetskog rata i predstavnici EU će dan ranije položiti vence u Moskvi. Zbog Šumanove dekleracije to je veliki dan i za EU, kada razmišljamo o počecima EU i o budućnosti naše zajedničke evropske vizije. Uključujući i Srbiju kao buduću zemlju članicu"

Sramno je da Davenport za žrtve II. svetskog rata DEFINIŠE samo one "iz zemalja bivšeg SSSR". Da li to znači da ostali nisu žrtve? Ako nisu, šta su? Gde su? Nestali? Redigovani u šta? Nežrtve?

Sem toga, Šumanova deklaracija nema nikakve veze sa Danom pobede 9.5.1945.! Šumanova deklaracija datira iz 1950. godine i zapravo je početak pogubnosti po Evropu ustanovljavanjem veštačkog i samim tim neodrživog Zajedničkog Vrhovnog organa vlasti kome će biti PODREĐENE sve evropske države članice.

Šumanova deklaracija:

http://www.emins.org/sr/dokumenti/downloads/2004/040930-suman.pdf
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.