Komentara: 2
Pregleda: 5851

Detektivi stižu ubicu

23.11.2010. u 15:29h
Izvor: Večernje novosti
<p>Privatni agenti započeli su sa svojom, paralelnom istragom, kako bi otkrili ko je 7. oktobra surovo ugasio mladi život Subotičanke Milice Bara&scaron;in. Nemački, ali i beogradski detektivi, zasad ne žele da otkriju do kojih su saznanja stigli o zločinu nad &scaron;esnaestogodi&scaron;njom devojkom na poljskom putu kod Somborske pruge.</p>
Detektivi stižu ubicu

Čuli smo samo da za ubicom srednjoškolke tragaju i privatni agenti - kažu u Policijskoj upravi Subotica, koja vodi istragu. - Nama se niko zvanično nije obratio i to nema uticaja na tok istrage. Mi i dalje obavljamo informativne razgovore sa velikim brojem osoba, a u toku su dodatne analize i veštačenje tragova. Očekuje se da uskoro stignu rezultati.

Stručnjaci i vlasnici detektivskih agencija smatraju da će potez devojčicinog oca i subotičkog hotela da pozovu u pomoć agente iz Nemačke i Beograda, i te kako pomoći u rasvetljavanju zločina.

- Iako nisu deo zvanične istrage, privatni operativci već godinama aktivno učestvuju u hvatanju počinilaca gotovo svih vrsta krivičnih dela - navodi sagovrnik "Novosti" iz jedne detektivske agencije.

Njihove usluge najčešće koriste građani da bi ubrzali policijsku istragu, ali i otkriju ko im je obio kuću, stan, ili ukrao neku vrednost. Mnoge detektivske agencije beleže uspehe i u otkrivanju ubica i serijskih razbojnika.

- Saznanje do kojih su došli naši detektivi, omogućili su rasvetljavanje jednog ubistva - kaže za "Novosti" Vladan Trivan, vlasnik beogradske detektivske agencije "Protekta". - To je postignuto zahvaljujući visokoj obučenosti agenata, jer su to ljudi sa velikim iskustvom iz policije i vojske.

Da bi ozbiljna agencija mogla da se bavi i rešavanjem najtežih krivičnih dela, među zaposlenima mora da ima i kriminalističke tehničare, poligrafiste, ali i da tesno sarađuje sa forenzičkim laboratorijama. Trivan napominje da privatni agenti ni na koji način nisu paraleleni sistem, već da tesno sarađuju sa policijom i tužilaštvom.

Ovakve agencije obavljaju poslove i iz oblasti bezbednosti i potrage za nestalim osobama. Za pomoć se često obraćaju građani i preduzeća za krivična dela kod kojih pričinjena šteta ne prelazi 15.000 dinara.

- Dešava se da čovek dođe na benzinsku pumpu sipa gorivo za 7.000 do 8.000 dinara i pobegne - nastavlja naš sagovornik. - U takvim slučajevima Tužilaštvo nije dužno da reaguje po službenoj dužnosti, već je potrebno pokrenuti privatnu tužbu. Tada se otkrivanje počinilaca prepušta nama.

I pored toga što je od osnivanja prve detektivske agencije prošlo više od 20 godina, njihov rad nije do kraja definisan zakonom.

- Srbija je jedina zemlja u okruženju koja nema zakon o detektivskoj delatnosti i agencijama za privatno obezbeđenje - kaže Dragan Trivan. - Uskoro će se i to promeniti, jer je u toku javna rasprava o nacrtima ovih propisa.

Posle usvajanja ovih pravnih akata detektivi će imati i mogućnost uvida u krivične evidencije, kako bi njihov rad bio efikasniji.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5851
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.