• Pregleda: 6822

DES otvorio novi proizvodni pogon

U kompaniji DES - preduzeću za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom danas je otvoren novi deo pogona sa najsavremenijom opremom vrednom 150.000 evra. Pogon u kome se decenijama proizvode kazani za pečenje rakije sada je opremljen novim laserom GWEIKE, namenjenog automatskom sečenju lima od čelika i obojenog metala.
DES otvorio novi proizvodni pogon

Po rečima direktora Zorana Zarića, nova oprema će zameniti niz mašina, olakšati proizvodni proizvodni proces i znatno podići nivo bezbednosti zaposlenih osoba sa invaliditetom. Laser mašina skraćuje proces pripreme materija za izradu delova kazana, a time i celog prozvoda.

- Proizvodimo 6.800 kazana raznih veličina, a plan je da ove godine dostignemo broj od 8.000. Najveći deo izvozimo, najviše u Rumuniju i Mađarsku, ali i u druge zemlje – naglašava direktor Zarić. –  Od 55 zaposlenih, 30 su invalidi, a ove godine planiramo da zaposlimo još deset osoba sa invaliditetom.

Od samog osnivanja 1965. godine, DES je preduzeće usmereno na socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom. Danas je jedno od 16 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju  u Vojvodini i primeri dobre prakse iz pogona u Gornjem Verušiću daleko se čuje.

- DES iz Subotice je primer preduzeća koje na izvrstan način demonstrira taj segment zapošljavanja osoba sa invaliditetom, zahvaljući izvanrednom menadžmentu i sjajnom proizvodu koji je našao kupce na gotovo svim kontinentima. – ističe Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu. – Pokrajinski sekretarijat za privredu je veliki akcenat dao na poboljšanje položaja i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i iz budžeta AP Vojvodine izdvojena su sredstva za podršku ovim kategorijama stanovništva, socijalnim preduzećima i profesionalnu rehabilitaciju.  Naše programske linije usmerene su na izdvajanje sredstava i subvenciju bespovratnim sredstvima za nabavku mašina i opreme, repromaterijala... Prema prvim statističkim podacima na dobrom smo putu jer je za pet odsto smanjena nezaposlenost osoba sa invaliditetom.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Maki Odgovori
Ovo je jedan od lepih primera zapošljavanja osoba sa invaliditetom
Kale Odgovori
Osobe sa invaliditetom što je moguće više zapošljavati. Teško nalaze posao pa se onda osećaju beskorisnim.
NN Odgovori
Koliko firma dobija podsticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a kolike su im plate? Samo pitam...
Janika Odgovori
Najdobar rakija iz ovaj serpa.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.