Komentara: 9
Pregleda: 1677

Delegacija misije EU u poseti HNV

05.02.2015. u 18:03h
Izvor: RTV Yueco
Pravno uređenje pitanja zaštite nacionalnih manjina u Srbiji je dobar, ali se problemi javljaju prilikom primene zakona u praksi, ocenio je šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Luka Bjankoni. Kako bi se uverio u probleme primene zakonskih rešenja u praksi, Bjankoni je posetio danas Hrvatsko nacionalno veće. Predsednik ovog veća Slaven Bačić istakao je niz problema u primeni prava iz sfere delovanja veća, rekavši kako Hrvati traže samo to da budu izjednačeni sa ostalim manjinama.
Delegacija misije EU u poseti HNV

U susret otvaranju prvih poglavlja u pretpristupnim pregovorima Srbije i Evropke unije, delegacija Evropske unije posetila je danas Hrvatsko nacionalno veće. U pogledu poglavlja 23, kojim su, između ostalog, obuhvaćeni akcioni planovi za nacionalne manjine, predsednik HNV izneo je niz zamerki na primenu prava u praksi, posebno u sferi oblasti kojima se ovo veće bavi - obrazovanje i informisanje na hrvatskom jeziku, saradnja sa lokalnim vlastima i zastupljenost u lokalnoj zajednici.

Predstavnici Evropske unije su još ranije u svom izveštaju o napretku Srbije u Evropskim integracijama ocenili da se u ovom pogledu može zaključiti da je legislativa dobra, ali da problemi nastaju u primeni zakona u praksi.

Kako je najavljeno, ovakvi razgovori će biti obavljeni i sa predstavnicima ostalih manjinskih zajednica u Srbiji, odnosno njihovih Nacionalnih saveta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 1677
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.