• Pregleda: 1394

Delegacija misije EU u poseti HNV

Pravno uređenje pitanja zaštite nacionalnih manjina u Srbiji je dobar, ali se problemi javljaju prilikom primene zakona u praksi, ocenio je šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Luka Bjankoni. Kako bi se uverio u probleme primene zakonskih rešenja u praksi, Bjankoni je posetio danas Hrvatsko nacionalno veće. Predsednik ovog veća Slaven Bačić istakao je niz problema u primeni prava iz sfere delovanja veća, rekavši kako Hrvati traže samo to da budu izjednačeni sa ostalim manjinama.
Delegacija misije EU u poseti HNV

U susret otvaranju prvih poglavlja u pretpristupnim pregovorima Srbije i Evropke unije, delegacija Evropske unije posetila je danas Hrvatsko nacionalno veće. U pogledu poglavlja 23, kojim su, između ostalog, obuhvaćeni akcioni planovi za nacionalne manjine, predsednik HNV izneo je niz zamerki na primenu prava u praksi, posebno u sferi oblasti kojima se ovo veće bavi - obrazovanje i informisanje na hrvatskom jeziku, saradnja sa lokalnim vlastima i zastupljenost u lokalnoj zajednici.

Predstavnici Evropske unije su još ranije u svom izveštaju o napretku Srbije u Evropskim integracijama ocenili da se u ovom pogledu može zaključiti da je legislativa dobra, ali da problemi nastaju u primeni zakona u praksi.

Kako je najavljeno, ovakvi razgovori će biti obavljeni i sa predstavnicima ostalih manjinskih zajednica u Srbiji, odnosno njihovih Nacionalnih saveta.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

9
Nebitno Odgovori
U najavi je još jedna "internacionalizacija hrvatskog pitanja" tj. nastavak komadanja teritorije bivše SFRJ. [*...*]
Salašar Odgovori
Apsolutno je hnv u pravu samo napred.
boa Odgovori
Svima kojima se ne svidja put pod noge. Oni proterali 300 000 ljudi pa ništa. Ako ode iz Srbije ovih 50-tak hiljada koliko ih ima, niko neće ništa ni primetiti....
Vesko Odgovori
Pa i da je tako, imamo mnogo vaznijih zajednickih problema. Uopsto nije bitno to sto je
Predsednik kao poklonio bukvare na cirilici deci koji uce bunjevacki, kad mnogo starih i
dece nemaju svaki dan pristojno sta da pojedu. Kad smo bili mnogo bogatiji kao drzava,
ni jedan predsednik nije poklanjao bukvare deci, bez obzira koje su nacije.
Alex Odgovori
Ja im stvarno želim sva prava kao i Srbima u Hrvatskoj. Ista prava i istu sudbinu.
Daki Odgovori
Ista prava kao srbima u hrvackoj? Dali to znaci da trebamo proterati 300000 iljada hrvata iz srbije? [*...*] Ovde se postuju sve manjine iako se one tripuju
baco Odgovori
HNV je samo nelegalna tvorevina jer nisu u stanju već godinama da nahvtaju dovoljan broj birača za direktne izbore. Neko ih je organizovao da spreče Bunjevce da budu starešine grada.
Nebitno Odgovori
@Alex

"Ja im stvarno želim sva prava kao i Srbima u Hrvatskoj. Ista prava i istu sudbinu."

Sasvim ljudski! Svakom jednako. Neka i njima bude "dobro".
Dano Odgovori
setite se scene iz jednog filma "camile, camile, javi se camile..."
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.