Komentara: 40
Pregleda: 12803

Dekan zaposlio kćerku kao bibliotekarku

12.02.2015. u 16:07h
Izvor: Dnevnik Online
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost pozvao je Ministarstvo pravde, nauke i tehnološkog razvoja, Univerzitet u Novom Sadu da hitno preduzmu mere radi sankcionisanja dekana Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenada Vunjaka, za kojeg je Agencija za borbu protiv kourpcije utvrdila da je na fakultetu na poslovima bibliotekara zaposlio svoju ćerku Tamaru Antonijević, na neodređeno vreme. On je, kako ističu, tako prekršio odredbe Zakona o borbi protiv korupcije.
Dekan zaposlio kćerku kao bibliotekarku

Mario Spasić iz Saveta tvrdi da je nepotizam jedan od osnovnih pokretača korupcije i da je važno da se obelodane imena svih koji se oglušuju o zakon. Ovo antikorupcijsko telo je o Nenadu Vunjaku, dekanu Ekonomskog fakulteta u Subotici, od Agencije za borbu protiv korupcije dobilo svu dokumentaciju, iz koje proizilazi da je reč o nepotizmu, kao i da je Agencija predložila njegovo razrešenje sa dužnosti dekana. Međutim, kako ističe, Vunjak se i dalje nalazi na dužnosti dekana.

Kako bi čuli i objašnjenje dekana Nenada Vunjaka, obratili smo se Ekonomskom fakultetu u Subotici. On lično nije želeo da komentariše zahtev Saveta za njegovo razrešenje, ali je umesto njega “Dnevniku” obrazloženje o celom slučaju uputio Kolegijum Ekonomskog fakulteta u Subotici. U saopštenju se ističe da nije bilo povrede javnog interesa, pa samim tim niti sukoba interesa u slučaju Nenada Vunjaka, kao i da je ishitreno doneta odluka o javnom objavljivanju preporuke za razrešenje s funkcije dekana, koju Savet fakulteta nije prihvatio.

Protiv Vunjaka je početkom prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije vodila postupak zbog, kako se ističe u saopštenju, “navodnog sukoba interesa nastalog zasnivanjem radnog odnosa ćerke Tamare Antonijević, diplomiranog ekonomiste s položenim stručnim ispitom na radnom mestu bibliotekar u Biblioteci Ekonomskog fakulteta u Subotici”. Postupak je, navodno, pokrenut po službenoj dužnosti i Vunjak je “optužen” da nije o svojoj nameri pismeno, pre zasnivanja radnog odnosa s ćerkom, obavestio Savet fakulteta i Agenciju za borbu protiv korupcije. Međutim, tvrdi se u saopštenju, dekan je Savet fakulteta obavestio usmeno.

U saopštenju Kolegijuma Ekonomskog fakulteta u Subotici ističe se da je Vunjak u zakonskom roku dostavio izjašnjenje Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, Agencija nije prihvatila sve njegove navode te je rešenjem od 10. marta prošle godine konstatovala da je on “interesno pogodovao povezanom licu i tako doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije”, te mu se zbog toga izriče mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje s funkcije dekana Ekonomskog fakulteta. Savet fakulteta je 5. juna ponovo razmatrao rešenje Agencije za borbu protiv korupcije i, ceneći da fakultetu nije naneta šteta niti je povređen javni interes, odbio predlog za razrešenje Vunjaka s mesta dekana i o tome u zakonskom roku obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije. 

„Instituti za majku i dete”

Kolegijum Ekonomskog fakulteta u Subotici ističe da stepen srodstva nije dokaz sukoba interesa po automatizmu, već predstavlja objektivan uslov koji tek uz dokazanu povredu javnog interesa čini sukob interesa na strani funkcionera i njegovu odgovornost zbog toga. Inače, kako navode, na ovom fakultetu je oko trećina zaposlenih u bračnom ili krvnom srodstvu i opravdano se smatra da nije povređen javni interes. Uostalom, slična situacija je i na drugim fakultetima.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 40
Pregleda: 12803
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

nenad vunjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.