Komentara: 0
Pregleda: 958

Dečje pozorište osvojilo dve nagrade na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade

28.08.2023. u 12:51h > 15:36
Izvor: Subotica.com
Na 29. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade predstava "Ne idi daleko" po tekstu i u režiji Tamare Kučinović osvojila je dve značajne nagrade - za predstavu najbližu mladima i specijalnu nagradu publike za energiju kolektivnog duha.
Dečje pozorište osvojilo dve nagrade na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade

Naše Dečje pozorište se iz Bačke Palanke, sa Festivala pozorišta za decu i mlade vratilo sa dve vredne nagrade. Osim nagrada koje je im je dodelio žiri, i pubilka je predstavu "Ne idi daleko ocenila visokom ocenom - 4.88 /5. 

Nagradu "Dobro drvo" koja se dodeljuje za predstavu najbližu mladima, dodelio je Žiri mladih Dramskog studija "Proscenijum", a za prestavu "Ne idi daleko" imali su samo reči hvale.

- Priča nas je izuzetno emotivno dotakla i skrenula pažnju na vrednost i značaj porodice. Ukazala je jasno na stahote i besmisao rata čije posledice dovode do rušenja odnosa u porodici i prekida jednog nevinog, čsitog, razdraganog detinjstva. Istovremeno, uz malo govora, pokretom i naracijom, uokvirenih muzikom, predstava je uspostavila odnos sa nama kao publikom, i prenela nam jasnu poruku da se za prave vrednosti treba boriti a da je najjače oružje ljubav - objasnio je žiri sopstvenu odluku. 

Dečje pozorište osvojilo dve nagrade na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mladeSpecijalnu nagradu "Za energiju kolektivnog duha" predstava je dobila od stručnog žirija čiji su članovi bili dramska pedagoškinja Ljubica Beljinski-Ristić, glumac-lutkar Jovan Caran i glumica Smiljana Marinković.

 - Dečje pozorište Subotica predstavom "Ne idi daleko" uspešno nastavlja da se ostvaruje kao savremeno i hrabro pozorište za decu i mlade, istražujući kako na polju forme, tako i sadržaja interdisciplinarno i kroz procese koji uključuju ansambl u nove pristupe rada na predstavi. Predstava, kroz priču o jednoj srećnoj porodici i uticaju rata na njen život, na snažan i emotivan način progovora o zajedništvu u okolnostima koje u nju unose i menjaju spoljašnji razarajući uticaji, ostavljajući tragove koji teško mogu da se izbrišu i vrate prethodno stanje jer zahtevaju vreme, veliko zalaganje, razumevanje, odgovornost, neodustajanje, međusobnu podršku i duboku potrebu da se ostvari  željeno, da se očuvaju vrednosti i ne izgubi sopstveno delovanje i svest o svom životu u svetu koji ih okružuje i vremenu u kome žive. Predstava nam otkriva ekologiju duše, međuljudskih odnosa i preobražaj iz ličnog u društveni angažman. U punom smislu upućuje nas na prepoznavanje, snagu i hrabrost mladih generacija da budu pokretači promena - obrazložio je stručni žiri.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 958
Povezane teme

Subotičko Dečje pozorište

dečje pozorište

tamara kučinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.