• Pregleda: 4458

Decentralizacija Subotice skupa za vlast

Decentralizacija Subotice skupa za vlast

Projekat o decentralizaciji Grada Subotice stvaranjem novih opština i vraćanjem ovlašćenja, odnosno pre svega mogućnosti raspolaganja sredstvima mesnim zajednicama, navode predlagači - lokalni odbori SPO i Saveza bačkih Bunjevaca, koji su pre petnaestak dana lokalnoj samoupravi podneli svoj predlog decentralizacije.

Prema tom predlogu, pored Subotice, status opštine trebalo bi da dobiju i Palić, Čantavir i Bajmok, odnosno mesne zajednice sa najviše stanovnika. Cilj je, kako navode predlagači, efikasnije, ali i jeftinije, rešavanje problema sa kojima se susreću stanovnici okolnih naselja koji su pod gradskom upravom Subotice, jer je procedura njihovog rešavanja, s obzirom da je sve skoncentrisano u Gradskoj kući, veoma spora.

Predlog podrazumeva i veće mogućnosti da građani neposredno odlučuju o svom novcu i o prioritetima svog razvoja, jer bi nove opštine imale svoje budžete i neke od izvornih prihoda, a još neke nadležnosti bi bile prenete sa grada na opštine i mesne zajednice.

- Ovaj predlog, iako je decentralizacija bila jedno od stalnih predizbornih obećanja mnogih stranaka u proteklim godinama, do sada nije dobio nikakav zvaničan odgovor - kaže Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

Predsednik Skupštine grada Slavko Parać, međutim, navodi da do njega takav papir nije ni stigao. On smatra da je ovaj predlog neizvodljiv.

- Svaka nova opština bi Suboticu koštala po 50.000 evra samo za administraciju, što je trošak koji grad ne može podneti. Sem toga, u Zakonu o lokalnoj upravi čijim je usvajanjem Subotici vraćen status grada nije predviđena i mogućnost stvaranja novih opština. Subotica uz to ima i tu „ograničavajuću okolnost“ koju predstavlja njena multietničnost, pa bi formiranje opština lako moglo da se pretvori u podelu po nacionalnoj pripadnosti - navodi Parać.

U SPO i SBB su nedavno kao dokaz nedostatka dobre volje da se započne decentralizacija naveli i odbijanje predloga da se promeni način izbora članova skupština mesnih zajednica, a pre svega da se predsednici mesnih zajednica biraju neposredno po većinskom izbornom sistemu, a ne da njih određuju „stranački šefovi grada“. Zbog toga su ove stranke pozvale građane da se na izborima organizuju kao grupe građana i spreče stranačku dominaciju u mesnim zajednicama.

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

4
Rokford Odgovori
Subotica da bi postao grad treba da ima bar 3 opstine koji mu pripadaju, ali iako je subotica dobila status grada nisu stvorene nove opstine. Treba uzeti status i gotovo.
bunjevac Odgovori
Tri nove opštine, tri nova harača na novčanik građana. Nova radna mesta, prvenstveno partijskih poslušnika, nova neproizvodna usta koja proždiru ovo malo sredstava za život što gražđani grada imaju. I neće to biti 50 000 evra po opštini , biće to mnogo mnogo više.
Realno Odgovori
Baš je proevropski ovaj lokalni DS,boje se da im nepadne šapica sa finansija 130 hiljada gradjana,da ne bi možda gradjani odlučivali u svom selu šta će da grade i šta im je prioritet...Sramota,pa prvi bi vi iz DSa trebali podržati predlog jer je decentralizacija neminovna zbog evropskih integracija,a u interesu je gradjana.
Milan Odgovori
Pa koliko kosta grad koji vi vodite a koji ni kuda ne ide?Dal je moguće da je u svakom gradu racionalno imati gradske opštine samo u Subotici nije?Kakva administracija,zna se sa koliko cinovnika funkcionisu male gradske opstine koje postoje u gradovima, sirom EU, slicnim Subotici.
Koliko kostaju izbori za mesne zajednice koji nikakav znacaj nemaju za gradjane i partijski poslusnici koji tamo sede?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.