Komentara: 6
Pregleda: 4213

Dečak oštećenog vida odličan đak

27.02.2009. u 15:54h
Izvor: Blic
<p>Marko Liliom, učenik četvrtog razreda Osnovne &scaron;kole "Sonja Marinković" u Subotici, i pored te&scaron;ko o&scaron;tećenog vida jedan je od najboljih i najomiljenih đaka &scaron;kole koja je od 2003. godine uključena u program inkluzije.</p>
Dečak oštećenog vida odličan đak

Iako je i do sada imao nesebičnu pomoć učiteljice Slobodanke Jovčić i drugara iz razreda, Marku su za dalje obrazovanje neophodna tehnička pomagala, jer su prognoze lekara da je operacija veoma rizična i da bi u tom slučaju, najverovatnije, potpuno oslepeo.

Marko i njegov brat blizanac Luka, rođeni su sa komplikacijama koje su dovele do toga da Marko vidi samo na jedno oko do deset odsto, dok je Luka potpuno slep i nepokretan.

- Na sugestije školskog pedagoga, psihologa i direktora škole bez oklevanja, ali sa velikom strepnjom, prihvatila sam Marka u svoje odeljenje. U početku je bilo teško, ali nisam posustajala, već sam istraživala, isprobavala i tražila najprimerenije metode rada sa njim. Vremenom su i predrasude među ostalim učenicima nestale i deca su počela da me oponašaju i ophode se prema njemu kao i ja i da mu pomažu - kaže Slobodanka Jovčić, Markova učiteljica.

Učenici četvrtog razreda kažu da je Marko nesebičan i veseo drug, kakav se samo poželeti može. Prema njemu se ponašaju kao prema svima, s tim što su mu uvek pri ruci kada je potrebno. Njegova drugarica Ivana kaže da se on trudi mnogo i da se pored svih teškoća nikada ne izdvaja od drugara.
- Kad smo redari, Marko dođe pre mene i sredi celu učiniocu. Najviše voli fudbal i navija za Crvenu zvezdu i Spartak i svima nam je velika želja da mu pomognemo da ostvari svoj san - kaže Ivana.

O Markovoj želji i upornosti da ispuni sve zadatke govori i Aleksa uz priznanje da je "bio lenj i nije naučio pesmicu napamet, dok je Marko to učinio pomoću lupe, iako je bio sam kod kuće".

- Raduje me kada učiteljica kaže da sednem pored Marka, jer je on duhovit. Posebno mi je zanimljivo što pamti imena svih političara i ume da odsvira pesmicu na metalofonu bez greške - kaže Teodora.
Za Marka je kupljena specijalna školska klupa sa pokretnom pločom, tamne zavese i venecijaneri za prilagođavanje svetlosti i oznake po školskom hodniku za lakše kretanje. Međutim, škola nema primerena didaktička, tehnička i kompjuterska pomagala, koja bi Marku bila od velike koristi za dalje osposobljavanje za život.
Učenici 4/a razreda Osnovne škole "Sonja Marinković" i njihovi roditelji, koji podržavaju inkluzivno školovanje, pozvali su sve koji imaju mogućnost da uplate novac za kupovinu školskih pomagala za Marka.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 4213
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.