• Pregleda: 1496

Deca u "Zmaju" na zabavan način upoznavala tradicionalne katoličke i pravoslavne običaje za Uskrs

Deca u "Zmaju" na zabavan način upoznavala tradicionalne katoličke i pravoslavne običaje za Uskrs

U Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj"od 15. do 17. aprila realizovan je projekat u okviru novog predmeta "projektna nastava", koji je u prve razrede uveden od ove školske godine.

Učiteljice Emilija Grubanov Martinek, Svetlana Majstorović i Ana Kopunović su bile realizatori projekta pod nazivom "Tradicionalni Uskrs / Vaskrs moje bake", a učestvovalo je 72 prvaka. Cilj je bio da učenici upoznaju tradiciju, katoličke i pravoslavne običaje predaka i uporede sa  današnjim načinom proslave Hristovog vaskrsenja.

Po rečima direktorice škole, Klaudije Gubić Šelken, prvog dana se slušala priča baka na srpskom i mađarskom jeziku, zatim se govorilo se o srpskim, mađarskim i bunjevačkim običajima, kuvali su se šunka, kobasica i jaja pod budnim okom mališana, rendao se ren i na tradicionalan način su se u lukovini šarala jaja, Na radionici likovne kulture su od papira pravili piliće, koke i šarena jaja.

Drugog dana su se učile pesmice, recitacije i igre na mađarskom, srpskom i engleskom jeziku.

- Raspoloženje je bilo na vrhuncu kada su sprovedene aktivnosti iz fizičkog i zdravstvenog vaspitanja - skakanje u džakovima, prenošenje jaja u tanjiru i u kašiki. Veliku podršku i pomoć smo dobili od roditelja, koji su direktno učestvovali u realizaciji pa i obezbedili sponzora. - kaže Gubić Selken - Degustacija produkta je bio pravi doživljaj kada su se upoređivali ukusi šunke u mreži i prave domaće šunke. Sa slašću se jelo svojih ruku delo.

Trećeg dana su se prodavali proizvodi, a sva zarada će biti uložena u naredni projekat.

- Cilj učiteljica je bio da deca nauče da poštuju tuđu tradiciju i veroispovest, upoznaju se bolje međusobno, nauče uspešno  sarađivati i naprave svoje prve korake u preduzetništvu, kao i da se timski rad podigne na još viši nivo i da se kompetencije nastavnika istaknu. - dodaje direktorica "Zmaja"

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Uvek u pravu Odgovori
Nemojte da upoređujete nešto što je neuporedivo. Svima želim srećne predstojeće verske praznike.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.