Komentara: 10
Pregleda: 5113
Foto

Deca sa Kosmeta stigla kod svojih vršnjaka u Suboticu

03.09.2022. u 09:44h
Izvor: Subotica.com
Već 14 godina naš grad i naši đaci domaćini su akcije „Deci sa Kosova, zajedno u školskim klupama“. Uprkos zaustavljanju autobusa „Subotica transa“ na administrativnom prelazu, 30 mališana iz enklava Kosovskog Podunavlja i centralnog Kosova stiglo je kod svojih vršnjaka u Suboticu.
Deca sa Kosmeta stigla kod svojih vršnjaka u Suboticu

Naime, kao i prethodnih godina, domaćini akcije su subotičke osnovne škole „Sonja Marinković", „Jovan Jovanović Zmaj", „Jovan Mikić" i „Ivan Goran Kovačić" uz podršku Grada Subotice.

- Ovu akciju smo počeli 2008. i svake godine nam dolaze đaci, koje ugošćavaju đaci naših škola. Pripremili smo im brojne aktivnosti, obići će grad, imaćemo izlete po okolini, a biće i dosta druženja što je njima najvažnije – najavljuje Branka Bešlić, direktorka škole „Ivan Goran Kovačić“.

Deca sa Kosmeta stigla kod svojih vršnjaka u Suboticu

Plemenitu akciju, koja je za ovo kratko vreme iznjedrila velika prijateljstva, nije uspela da osujeti ni odluka kosovske policije da autobusu subotičkog prevoznika „Subotica trans“ zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije i odlazak po mališane.

- Naši domaćini  su autobus „Subotica transa“ po 30 đaka i predstavnike organizacije „Dečja radost“ iz Gnjilana. Iako su pokazali sva dokumenta, vozačima je rečeno da ako autobus uđe prazan, onda prazan mora i da izađe, što nema smisla jer je krenuo po nas i decu.  Vozači su pokazali sve što su zahtevali, tražili su i neke knjige za međunarodni saobraćaj, ali prelazak nisu dozvolili – priča Zoran Maksimović, član organizacije „Dečja radost“ iz Gnjilana.

Deca sa Kosmeta stigla kod svojih vršnjaka u Suboticu

Kada su videli da prevoz ne može da dođe do njih, roditelji su doveli svoju decu do administrativnog prelaza Končulj i onda sa njima peške prešli administrativnu liniju da bi došli do autobusa koji ih je čekao.

- Bilo je nevreme, kiša, vetar i nije prijatno da deca po takvom vremenom peške prelaze tu administrativnu liniju. Ovo je jedna plemenita akcija, a deca su namanje kriva za novonastalu situaciju – dodaje Maksimović.  – Nastavili smo put ka Subotici, deci ovo mnogo znači i verujte, ovo im je najlepši doživljaj koji moraju da imaju.

Kako nam je potvrdio Dejan Ljubisavljević, direktor JP „Subotica trans“, autobus je na put krenuo sa svom potrebnom dokumentacijom.

Deca sa Kosmeta stigla kod svojih vršnjaka u Suboticu

- Naši vozači su pokazali sve šta je trebalo, ali i pored toga kosovska policija ih je paušalno odbila i rekla da se sklone – objašnjava Ljubisavljević. - Deca su dobro stigla u Suboticu, što je najvažnije, a još ćemo videti kako ćemo organizovati povratak.

U Suboticu je stiglo 30 mališana iz sela u opštini  Kosovska Kamenica, Kosovska Vitina, Gnjilane i Obilić. Vršnjaci su ih  nestrpljivo čekali i dočekali aplauzom i punog srca.

Deca sa Kosmeta stigla kod svojih vršnjaka u Suboticu

- Slušao sam kako oni teško žive, bilo mi je žao i odlučio sam da jednog drugara ugostim u svom domu. Ovo je prvi put da sam domaćin i radujem se novim drugarima. Imamo program za svaki dan i sigurno će nam biti lepo – kaže jedanaestogodišnji Vasilije Krstić, učenik OŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Sa istim osećajem vršnjaka će dočekati i Strahinja Kovačević.

Deca sa Kosmeta stigla kod svojih vršnjaka u Suboticu

- Ima dosta problema na Kosovu i voleo bih da se opuste bar nekoliko dana koliko su kod nas. Svašta ćemo da radimo, imamo puno planova – dodaje Strahinja.

Izvor: Subotica.com
Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022 Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022 Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022 Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022 Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022 Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022 Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022 Akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5113
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.