Komentara: 1
Pregleda: 2344

Deca osetljiva na vrućine, pedijatri savetuju oprez

07.08.2017. u 17:27h
Izvor: TV Subotica
Prošlonedeljne vrućine ograničile su izlaske naših najmlađih sugrađana na rane jutarnje i kasne predvečernje sate. U toplim danima, deci je najvažnija hidratacija, unos dovoljno tečnosti i laganija hrana, ističu lekari, kao i pamučna garderoba i obavezno korištenje krema visokog zaštitnog faktora. Stručnjaci apeluju na roditelje da pripaze i na korištenje klima uređaja u prostorijama gde borave deca.
Deca osetljiva na vrućine, pedijatri savetuju oprez

U vrelim letnjim danima, klima uređaji spas su od vrućina. Ipak, u prostorijama gde borave deca, lekari savetuju da se pripazi na razliku spoljašnje i temperature u prostoriji, te da ona ne bude viša od 6 do 8 stepeni. Nakon nesnosnih temperatura, jutarnje osveženje svima je dobro došlo, a iskoristile su ga i majke sa decom, za boravak na gradskom igralištu.

- Prošle nedelje nismo ni izlazili preko dana, tek posle sedam uveče. Rashladimo prostoriju klimom, malo upalimo, pa malo ugasimo i tako ga animiramo unutra. Pretežno izlazimo rano ujutro i predveče - kaže naša sugrađanka.

- Uglavnom izlazimo ujutro do 10, i popodne od šest u park, a inače smo kod kuće, gde imamo bazen u hladu. Tanko se oblačimo, pijemo puno tečnosti, jedemo manje slatkiša i tešku hranu - dodaje sugrađanka, koja je upoznata sa merama prevencije.

- Trenutno sam na godišnjem, pa unuka često izvodim u park u ranim jutarnjim i večernjim časovima - poručio je naš sugrađanin.

- Imamo montažni bazen u dvorištu, pa se deca tamo rashlađuju. U park dolazimo prepodne, ovde je baš lepo jer ima drveća i tako se snalazimo - rekla je naša sugrađanka.  

S obzirom na to da su deca posebno osetljiva na visoke spoljne temperature, dr Gordana Šulić, specijalista pedijatrije, savetuje roditeljima da budu naročito oprezni.

- Deca treba da se izvode u periodima kada nije najveća vrućina, znači ne u najtoplijem delu dana, nego rano prepodne do oko 10, i kasno popodne, nakon 18 časova. Najvažnije je adekvatno hidrirati decu, što znači unositi dovoljno tečnosti. Hrana bi trebala da bude lagana, češća i manje obilna. Garderoba treba da bude pamučna i lagana, uz obavezno nošenje šeširića i kapica. Na izloženim delovima tela bi trebalo nanositi visok zaštitni faktor. Što se tiče klima uređaja, savetuje se da se oni koriste, ali da temperatura bude adekvatno podešena, najviše od 6 do 8 stepeni razlike u odnosu na spoljnu temperaturu i da dete nije u prostoriji gde direktno duva klima - istakla je Šulić.

Iako je smanjen broj bolesne dece, u ovom periodu deca najčešće obolevaju od gastroenteritisa, imaju povišenu telesnu temperaturu praćenu sekrecijom iz nosa i kašljanjem. Neretki su i ujedi krpelja, kao i upale ušiju, što je posledica kupanja u bazenu, objašnjava dr Šulić.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2344
Povezane teme

savet za zdravstvo

pedijatrija

letnje vrućine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.