• Pregleda: 1042

Deca najčešće stradaju kao putnici u automobilima

U poslednjih pet godina deca najčešće stradaju kao putnici u automobilima, te je upravo prevencija povreda dece kao putnika u vozilima, odabrana za temu stručnog sastanka zdravstvenih radnika održanog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.
Deca najčešće stradaju kao putnici u automobilima

Od početka godine, desetoro dece poginulo je na putevima Srbije, od kojih je sedmoro nastradalo u automobilu. Iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja objašnjavaju da je razlog neslavne statistike u nepravilnom prevozu dece u vozilima, tačnije zbog nekorišćenja ili neadekvatne upotrebe autosedišta.

- Pričamo o tri ključne stvari o pravilnom korišćenju, da autosedište odgovara uzrastu deteta, da dete bude čvrsto vezano u sedištu i da sedište bude čvrsto postavljeno u automobil. To su uslovi da dete, čak i ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, sa velikom verovatnoćom prođe sa minimalnim povredama ili najčešće bez povreda - objasnila je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja. 

Kako bi se ukazalo na važnost bezbednog prevoženja dece i na činjenicu da pravilna upotreba autosedišta za 50 odsto smanjuje nastanak fatalnih povreda usled saobraćajne nezgode, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ prepoznao je značaj i ulogu zdravstvenih radnika u sistemu bezbednosti saobraćaja, te kontinuiranim edukacijama nastoji da unapredi njihovo znanje u ovoj oblasti.

- Počeli smo sa ovom temu iz razloga da povećamo svest o znanju i značaju prevencije povreda u saobraćaju kod zdravstvenih radnika i sprovodimo ih u kontinuitetu već godinu dana. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju i edukaciju i u narednoj godini, jer na osnovu ovog jednogodišnjeg iskustva vidimo da se povećala zainteresovanost za edukacije i nivo svesti o tome koliko je bitno da kada dete uključimo u saobraćaj kao putnika u vozilu bude pravilno i adekvatno smešteno - rekla je dr Mirjana Tošić iz Instituta za za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Od početka godine, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, u saradnji sa Savetom za bezbednost Grada Subotice, Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zavodom za javno zdravlje Subotica, na teritoriji grada realizovao je dva predavanja za roditelje, te je održana i javna akcija pregleda ispravnosti i pravilne upotrebe dečijih autosedišta u automobilima sugrađana.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.