Komentara: 0
Pregleda: 4268

Deca iz socijalno ugroženih porodica i bez roditeljskog staranja zajedno za uskršnje praznike

29.04.2019. u 12:20h
Izvor: Subotica.com
Uskršnje praznike dvadesetpetoro dece iz socijalno ugroženih porodica i bez roditeljskog staranja provelo je na salašu "Esperanca" u Horgošu.
Deca iz socijalno ugroženih porodica i bez roditeljskog staranja zajedno za uskršnje praznike

U cilju podizanja kvaliteta života i rada dece i korisnika, "Kolevka" je na desetogodišnje korišćenje preuzela salaš od fondacije "Poverello". Zahvaljujući ličnoj inicijativi Nore Šoš iz Horgoša, koja trenutno živi i radi u Rumuniji, deca iz grada Dèva prvi put su posetila Srbiju.

- Fondacija "Svetog Ferenca" trenutno brine o oko 6.000 dece bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica na teritoriji Rumunije. Dom u gradu Dèva trenutno zbrinjava 160 dece. Dramska sekcija je samo jedan segment u radu. Osim publike u Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj i našim domaćinima u Srbiji predstavili smo se mjuziklom "Forca Venite Gente", Mihaela Paučelija. Mjuzikl govori o životu i radu Svetog Ferenca i izvode ga deca uzrasta od 10 do 18 godina. Posebno nas raduje prijem kod Pape Franje u Vatikanu sledeće nedelje - kaže Nora Šoš.

Osim Doma "Kolevka" domaćini deci bili su i Mesna zajednica "Horgoš" i  Kulturno-umetničko društvo "Horgoš".

- U četvrtak smo nastupali u Novom Sadu, u petak u subotičkom Nepkerui. Prvog dana vikenda smo pod kišobranima upoznali Suboticu, a uveče se predstavili KUD-u "Bela Bartok " u Horgošu. U nedelju nastup je bio u Kanjiži. - priča Nora Šoš, dodajući da su deca bila oduševljena prijemom.

Salaš je prvenstveno nemenjen deci i korisnicima "Kolevke", ali s obzirom na dobar kapacitet i uslove, kad god se pruži prilika organizovaće se druženja u kojima će biti uključeni i drugi gosti.

- Veoma nas raduje poseta dece iz Rumunije. Ovo nije prvi boravak dece iz socijalno ugroženih porodica bez roditeljskog staranja i dece sa smetnjama u razvoju salašu "Esperanca". Prošle godine grupa devojčica na smeštaju u Domu provela je vikend na salašu, što je naravno nemerljiv benefit za njih. Odrasli korisnici Dnevnog boravka sprovode različite aktivnosti u okviru radno okupacione terapije. - kaže Danijela Andrašić, diplomirani defektolog Doma "Kolevka"

U projektima "Predah roditeljstva", "Mala škola životnih veština", "Priprema za stanovanje uz podršku", osim dece i korisnika Doma učestvuju i udruženja za pomoć OSI sa teritorije grada.

Po rečima Andrašić na salašu su održavane muzičke radionice, likovne kolonije i dramske radionice. Ove godine u saradnji sa Crvenim krstom Subotice u avgustu mesecu na salašu će kampovati i grupa dece iz Nemačke.

- Trenutno raspolažemo sa 24 postelje, kompletno opremljenom kuhinjom za pedeset osoba. U okviru salaša imamo jezero, igralište, sportske terene, letnju terasu, praktično za svakoga po nešto.- poručuje Andrašić

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4268
Povezane teme

kolevka

deca bez roditeljskog staranja

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

socijalno ugroženi građani

pomoć za socijalno ugrožene

danijela andrašić

deca iz socijalno ugroženih porodica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.